«Χωρίς πρόοδο το έργο εξυγίανσης στα Οινόφυτα»

«Χωρίς πρόοδο το έργο εξυγίανσης στα Οινόφυτα»

Ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα. Αυτό υποστηρίζει ο Δήμος Τανάγρας, αναφέροντας ότι δύο έτη μετά την οριοθέτηση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής δεν έχει προχωρήσει η πολεοδόμηση και ο καθορισμός των απαραίτητων έργων υποδομής. Παράλληλα, ο δήμος ως οργανισμός και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τεθεί «εκτός κάδρου» και πλέον δεν έχουν εικόνα αλλά ούτε και αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, παρότι αποδεδειγμένα το τίμημα που έχει πληρώσει η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού τις προηγούμενες δεκαετίες είναι βαρύ.

Ανησυχία των τοπικών αρχών, που ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και διαλόγου για το έργο.

Σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η τοπική κοινωνία στο σχέδιο, ο Δήμος Τανάγρας παρουσίασε χθες τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και διαλόγου για το έργο (θα λειτουργήσει μέσω της ιστοσελίδας του δήμου από τις 20 Δεκεμβρίου). «Πρόκειται για ένα έργο εθνικής εμβέλειας, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων. Δώσαμε αγώνα για χρόνια για την περιβαλλοντική εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής και θέλουμε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και με σωστό τρόπο», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας. Οπως ανέφερε, ο δήμος και οι ιδιοκτήτες εκτάσεων μέσα στα όρια της περιοχής τέθηκαν εκτός του σχεδίου πριν από ένα έτος με ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης (με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση συναίνεσης στο σχέδιο του 55% των ιδιοκτητών γης της υπό εξυγίανση περιοχής). «Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια διαδοχικές νομοθετικές αλλαγές, παρατάσεις στις υποχρεώσεις της ΕΑΝΕΠ (σ.σ. Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, ο φορέας που ιδρύθηκε για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης), χωρίς να καταγράφεται πρόοδος στο έργο της εξυγίανσης. Τα λόγια πρέπει να τελειώσουν. Θέλουμε να ζούμε σε μια περιοχή χωροταξικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυμφωνίας μεταξύ λόγων και πράξεων, ο κ. Περγάλιας ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης μονάδας επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και μάλιστα σε θέση εκτός της οριοθετημένης βιομηχανικής περιοχής.

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το πού βρίσκονται τα έργα και οι μελέτες που προβλέφθηκαν το 2019, ο τεχνικός σύμβουλος του δήμου Μανώλης Μπαλτάς απάντησε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Παράγοντες της περιοχής πάντως αναφέρουν ότι την τελευταία διετία υπάρχουν αρκετές πιέσεις στα Οινόφυτα από μεγάλες επιχειρήσεις για αγορά επιπλέον εκτάσεων μέσα στην οριοθετημένη ζώνη (οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν σήμερα 5.500 στρέμματα από τα 11.500 της έκτασης), κινήσεις που παραπέμπουν σε real estate, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για την προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Η «Κ» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων (και περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας) Φάνη Σπανό. «Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το business plan που είναι απαραίτητο για την ίδρυση του πάρκου. Παράλληλα, οι μελέτες που εκπονούνται από την περιφέρεια και τον δήμο για τα έργα απορρύπανσης και τα αντισταθμιστικά έργα θα ωριμάσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ώστε να ενταχθούν τα πρώτα έργα στο ΕΣΠΑ», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή