Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ

Την ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας, τη συσχέτιση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid και της θνητότητας τους, καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας, τη συσχέτιση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid και της θνητότητας τους, καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει η μελέτη που δημοσιεύουν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.

Με βάση τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων. Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.Οι ερευνητές σημειώνουν πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπίστεί ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία».

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ-1

Στη μελέτη σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη, αν και η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν κατά 40% αυξημένη.

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ-2

Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι η αύξηση της θνητότητας εκτός Αττικής «καταδεικνύει τη διαχρονική ανισότητα στον διαμοιρασμό των υποδομών Υγείας στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το προσωπικό να εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις» διαπιστώνουν οι ερευνητές. Αναφορά γίνεται μάλιστα και σε διαφορά μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά σε ταξικό κριτήριο, με φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ-3

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές σημειώνουν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%. Τονίζουν ωστόσο πως το στοιχείο πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, καθώς το δείγμα είναι μικρό (5% διασωληνωμένων) και «εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών» όπως σημείωσε ο κ. Λύτρας.

Τσιόδρας και Λύτρας καταλήγουν πως από τους 3.988 θανάτους που εξετάστηκαν, οι 1535 αφορούν εναν από τους παραπάνω τρεις παράγοντες. «Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (

Το 26% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 4-18 ετών

Σε 4.801 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 77 θάνατοι (130 χθες).

Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.553 θάνατοι. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.93. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 323.461 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,48%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 338.200 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Την εβδομάδα 6 – 12 Δεκεμβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 9.377, αποτελώντας το 26% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την ίδια εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,48% σε σύνολο 2.426.312 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,48% σε σύνολο 2.165.863 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,78%.

Σταθερά υψηλά οι διασωληνωμένοι

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς (700 χθες). Το 60,3% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και το 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (80,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (19,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.632 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 353 (ημερήσια μεταβολή +8.62%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 368 ασθενείς.

Την εβδομάδα 6 -12 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.752, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.344. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.17.

Από το σύνολο των 4.801 νέων κρουσμάτων, 29 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στις περιφερειακές ενότητες Αττικής εντοπίστηκαν 1.486 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 817.

Επισυνάπτεται η μελέτη που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Έρευνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή