Κορωνοϊός: Σύντομα η Όμικρον «θα επικρατήσει παντού»

Κορωνοϊός: Σύντομα η Όμικρον «θα επικρατήσει παντού»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» ανέλυσαν κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι επιστήμονες. Εμφανίστηκαν βέβαιοι για την επικράτηση του νέου στελέχους, προειδοποιώντας ότι η νόσηση είναι πιθανή για όσους έχουν κάνει τις δύο εμβολιαστικές δόσεις.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα «έχουμε μια μικρή κάμψη στα κρούσματα και θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη εικόνα ο αυξημένος αριθμός εμβολιασμών».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες από το εξωτερικό (Έλληνες ή αλλοδαπούς) άνω των πέντε ετών φτάνουν στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα.

«Καμπανάκι» για Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές της Λακωνίας, του Λασιθίου και της Λευκάδας, όπου -όπως είπε- παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός αυτός είναι 43.000.

Όπως είπε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 43 – 45 ετών και υπάρχει φόβος για αυξημένο αριθμό νοσηλείων.

Στα θετικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας είναι και ο αριθμός νέων εισαγωγών και νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε μείωση ενώ μειώθηκε και ο αριθμός θετικότητας στο 1,48.

Σύντομα η Όμικρον «θα επικρατήσει παντού»

«Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει πολύ σύντομα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως ήδη προκαλει πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Όμικρον «επαναμολύνει άτομα που ήδη νόσησαν, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουμε, ακόμη και αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις. Είναι σαφές ότι η Ομικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ και θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο.

«Συνεπώς καθώς προετοιμαζόμαστε για την διασπορά και τελικά την επικράτηση της Όμικρον στη χώρα, το πρώτο μας ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να εμβολιαστείτε», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Οι συνεχείς μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του ιού, ωστόσο φαίνεται πως η τρίτη δόση, καθώς και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολίου προστατεύουν. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν για ηπιότερη νόσηση, πρέπει να περιμένουμε», κατέληξε. 

Εκθεση Τσιόδρα – Λύτρα

Ερωτηθείσα για την έκθεση Τσίοδρα – Λύτρα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως κάθε εβδομάδα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται. Πάντως, τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο εάν επικρατήσει η Όμικρον με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Δεν συμφωνώ με τον αριθμό για τις 400 κλίνες ΜΕΘ και ότι το σύστημα θα είναι στα όρια του. Δεν στοιχειοθετείται αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι στη μελέτη δεν παρουσιάζονται οι εμβολιασμένοι, ούτε τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια. «Είναι θέμα που χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο του λεγόμενου ανασυνδυασμού των στελεχών Όμικρον και Δέλτα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως το στέλεχος Όμικρον είναι ήδη «υπερστέλεχος» με τη μεταδοτικότητα που έχει. Είναι εξαιρετικά μικρή έως μηδενική η πιθανότητα για τη λεγόμενη «σούπερ μετάλλαξη», ανέφερε. 

4.696 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε 4.696 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 96 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 19.651. Παράλληλα, σε 692 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 305.861 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,53% (1,48% χθες). 

Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, αποτυπώνεται και στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε. [Διαβάστε]

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή