Μόσιαλος: Η τρίτη δόση «κλειδί» για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μόσιαλος: Η τρίτη δόση «κλειδί» για τη μετάλλαξη Όμικρον

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδί» για τη μετάλλαξη Όμικρον χαρακτήρισε την τρίτη δόση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για το γεγονός πως οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση συνήθως ασθενούν πολύ ήπια με την μετάλλαξη Όμικρον ή ενδεχομένως δεν νοσούν καν από αυτή. «Σημασία έχει πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας πως τα πρώτα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως κανείς ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε.

«Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το παραπάνω δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι.

Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμη θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. «Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα», είπε .

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα, συνόψισε συνιστώντας πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

«Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσο η Όμικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνεις σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι», εξήγησε αναλύοντας πως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα υπήρχε ένα ικανό δείγμα εντούτοις τώρα με την διάδοση της Όμικρον, οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι κι επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί- ιδιαίτερα οι άνω των 60- ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορωνοϊού. «Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε αναφέροντας όμως υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. Είναι αναπόφευκτο πλέον με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στην Βρετανία θα κολλήσουν», συνόψισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος, θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται όπως και να έχει επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή