Σ. Τσιόδρας: «Οι μελέτες δεν είναι μέσο αντιπαράθεσης»

Σ. Τσιόδρας: «Οι μελέτες δεν είναι μέσο αντιπαράθεσης»

Με αιχμηρό τρόπο αντέδρασε χθες ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της μελέτης για την πίεση στις ΜΕΘ και τη θνητότητα από την COVID-19, την οποία διενήργησε ο ίδιος από κοινού με τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Λύτρα.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμηρό τρόπο αντέδρασε χθες ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της μελέτης για την πίεση στις ΜΕΘ και τη θνητότητα από την COVID-19, την οποία διενήργησε ο ίδιος από κοινού με τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Λύτρα. Ο καθηγητής έσπευσε να υπογραμμίσει για άλλη μία φορά την ανάγκη συστράτευσης, ενότητας και ομοψυχίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, στηλιτεύοντας εμμέσως την επιλογή να μεταφερθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η επιστημονική έρευνα. Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τη σημασία των εμβολιασμών και την έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Αναλυτικά, ο καθηγητής δήλωσε:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε έναν απλό πολίτη η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Ενοχλημένος ο κ. Τσιόδρας για την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της έρευνας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Εως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό είναι περισσότερες από 15.000. Γι’ αυτόν τον λόγο επιθυμώ για μία ακόμη φορά να τονίσω τη σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και η τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας ενόψει και της ανάδυσης της “Ομικρον” παραλλαγής του ιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή