ΑΕΙ: Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ.

ΑΕΙ: Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ.

Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων αναμένονται. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ για την υλοποίηση των σχεδίων.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων αναμένονται. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ για την υλοποίηση των σχεδίων. Hδη, η προθεσμία που έχει δώσει στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση των σχεδίων ασφαλείας τους εξέπνευσε στις 15 Δεκεμβρίου, και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση των ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, μία ακόμη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο τέλος του έτους προχωράει σε έκτακτη χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ ώστε να καλύψουν λειτουργικές τους δαπάνες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατανομή 400 πανεπιστημιακών στα ΑΕΙ. Συνολικά θα δοθούν στα ΑΕΙ 20 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΕΙ: Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ.-1

Για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας – Ανακοινώθηκε επίσης η κατανομή 400 πανεπιστημιακών στα ιδρύματα.

Πάντως, ενώ τα ΑΕΙ έχουν συγκροτήσει τα τμήματα ασφαλείας και προστασίας του ιδρύματος, καθώς αυτά αποτελούνται από διοικητικούς υπαλλήλους τους ή συμβασιούχους χωρίς μεγάλες αρμοδιότητες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», λίγα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό των ενεργειών σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, αλλά και την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών για τον έλεγχο των εισερχομένων στο πανεπιστήμιο. Τα ιδρύματα καθυστερούν την κατάρτιση των σχεδίων, επικαλούμενα την πολυπλοκότητα του θέματος. Από την άλλη, τα σχέδια ασφαλείας με τουρνικέ και κάμερες αποτελούν «αιτία πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και τα μητρικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου, ήταν το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθεί αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή