Κορωνοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων για ταξιδιώτες – Με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα από σήμερα

Κορωνοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων για ταξιδιώτες – Με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα από σήμερα

Από σήμερα για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισόδου στη χώρα τίθενται από σήμερα, Κυριακή, σε ισχύ, με φόντο την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους «Ομικρον» της COVID-19.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα για κάθε ταξιδιώτη, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ταχεία και εύκολη εξάπλωση.

Ειδικότερα, από σήμερα για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε την Παρασκευή προβλέπει ότι η επίδειξη του μοριακού ή rapid τεστ είναι υποχρεωτική για την είσοδο στη χώρα με κάθε τρόπο. Είτε κανείς ταξιδεύει αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς οφείλει να επιδείξει στις αρμόδιες αρχές τα παραπάνω παραστατικά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε, αρμόδιες για τον έλεγχο των ταξιδιωτών είναι οι εταιρείες.

Ο έλεγχος δηλαδή του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών και αυτές πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) με τα στοιχεία επαφής των ταξιδιωτών στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:

• Υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες.

Υποχρεωτικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για είσοδο στη χώρα (αεροπο- ρικώς, ακτοπλοϊκώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς).

• Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας παραλλαγής περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα – Ιταλία και Ελλάδα – Αλβανία.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών, αλλά δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και της Συμφωνίας Σένγκεν. Παράλληλα εξαιρούνται της απαγόρευσης οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών: Αγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, «Κινεζική Ταϊπέι» (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα), Κόσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουλτανάτο του Ομάν, Τουρκία, Χιλή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή