Εννέα μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Εννέα μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Χρονικό όριο εννέα μηνών στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αποφάσισε και επισήμως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χρονικό όριο εννέα μηνών στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αποφάσισε και επισήμως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τις μετακινήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν. Στην αρχική του εκδοχή, ο Κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. δεν προέβλεπε χρονικό όριο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την ολοκλήρωση του βασικού προγράμματος δόσεων (δύο δόσεις για όλα τα εμβόλια πλην του μονοδοσικού της Johnson & Johnson). Ωστόσο καθώς κατέστη σαφές ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια φθίνει με τον χρόνο και τα κράτη-μέλη στράφηκαν στη μαζική χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, άρχισε η συζήτηση για την ενσωμάτωση των νέων αυτών δεδομένων στο πιστοποιητικό – και στις ταξιδιωτικές οδηγίες που το συνοδεύουν. Με τη χθεσινή απόφαση, που θα ισχύει από 1.2.2022, οποιοσδήποτε Ευρωπαίος δεν έχει λάβει ενισχυτική δόση εννέα μήνες μετά το αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού του θα βλέπει το πιστοποιητικό του να εκπνέει.

Εξι κράτη-μέλη έχουν επιβάλει υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ για την είσοδο στο έδαφός τους, ακόμα και από τριπλά εμβολιασμένους πολίτες.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά ότι «η εναρμόνιση της περιόδου ισχύος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της Ε.Ε. είναι αναγκαία για την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και τον συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε.». Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εκστρατείες για τον αναμνηστικό εμβολιασμό θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν». Εως σήμερα έχουν εκδοθεί 807 εκατ. ψηφιακά πιστοποιητικά COVID ανά την Ε.Ε., ενώ το πιστοποιητικό έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο, καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτό 60 χώρες και από πέντε ηπείρους. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι ενιαίοι όροι για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. που καθιέρωσε έχουν αρχίσει να κλονίζονται.

Ηδη έξι κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία) έχουν επιβάλει υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ για την είσοδο στο έδαφός τους, ακόμα και από πλήρως –αλλά και τριπλά– εμβολιασμένους πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. Παράλληλα, ορισμένες χώρες έχουν μεταθέσει τα χρονικά όρια ακόμα νωρίτερα για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για δραστηριότητες στο εσωτερικό, οδηγώντας σε περαιτέρω κατακερματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή