Κορωνοϊός: «Μείγμα μέτρων για να αποφευχθεί το τσουνάμι Όμικρον»

Κορωνοϊός: «Μείγμα μέτρων για να αποφευχθεί το τσουνάμι Όμικρον»

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΚΠΑ με έμφαση στα νεότερα δεδομένα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού του πληθυσμού και με την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 καθώς και εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όπως χρήση μασκών υψηλής προστατευτικότητας, πολλά τεστ, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, καθαρισμός του αέρα των εσωτερικών χώρων και αυστηροί περιορισμοί συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων, τονίζει ο διευθυντής της Ομάδας Ανθρωπίνων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, δρ Γεώργιος Παυλάκης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «τσουνάμι» του στελέχους «Ομικρον», το οποίο θα επιφέρει μια απότομη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Οπως σημειώνει, «εάν δεν υπάρξει κατάλληλο μείγμα των μέτρων αυτών, το lockdown θα είναι η αναγκαστική επιλογή εάν έρθει το “τσουνάμι”».

Ο κ. Παυλάκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ για τα νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 την οποία συντόνισαν οι καθηγητές Θάνος Δημόπουλος και Ευάγγελος Τέρπος, αναφέρθηκε στο μέλλον της πανδημίας επισημαίνοντας ότι η μόνη ριζική λύση για την εξάλειψη του SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εμβόλια. Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά, διότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, έως και προχθές η παραλλαγή «Ομικρον» είχε εντοπιστεί σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων να εκτιμά ως πολύ υψηλό τον κίνδυνο επικράτησής της στην Ε.Ε. Ο καθηγητής σημείωσε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου προσφέρει προστασία έναντι του νέου στελέχους σε ποσοστό 80%-85% και τόνισε ότι η ανάδειξη αυτού του στελέχους επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα έναντι του SARS-CoV-2 σε διεθνές επίπεδο.

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΚΠΑ με έμφαση στα νεότερα δεδομένα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19.

Στη διαχείριση των ασθενών εκτός νοσοκομείου εστίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, σημειώνοντας ότι αυτή βασίζεται στο τρίπτυχο «θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων». Οπως είπε, η κοινή πρακτική της χορήγησης αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών ή ακόμα και οξυγόνου κατ’ οίκον είναι εσφαλμένη και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Εντός του νοσοκομείου η αντιμετώπιση της νόσου είναι σύνθετη, καθώς η COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος που εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η σωστή εφαρμογή οξυγονοθεραπείας είναι καίρια στη νοσηλεία των ασθενών.

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε στη διαδρομή του ασθενούς με COVID-19 στη ΜΕΘ, τονίζοντας ότι πάνω από 3.500 ασθενείς με COVID-19 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ της χώρας. Η καθηγήτρια περιέγραψε τις ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε διασωλήνωση, ενώ σημείωσε ότι η φροντίδα του διασωληνωμένου ασθενούς με COVID-19 είναι πολυεπίπεδη και απαιτείται εξειδικευμένη ομάδα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η κ. Κοτανίδου επισήμανε επίσης ότι η επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» αύξησε τη θνητότητα λόγω COVID-19 στις ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή