Μετάλλαξη «Όμικρον»: Σε επιφυλακή για το νέο στέλεχος

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Σε επιφυλακή για το νέο στέλεχος

Στις 20.055 έφθασαν οι ανθρώπινες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα. Μπορεί το τέταρτο πανδημικό κύμα να φαίνεται να υποχωρεί με αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, ωστόσο το γεγονός ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού στελέχους «Ομικρον» του SARS-CoV-2, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για πιο προσεκτικές γιορτές, με self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, αποφυγή όσο γίνεται των μεγάλων συγκεντρώσεων, χρήση μάσκας, αερισμό των κλειστών χώρων και τήρηση αποστάσεων. Και καλούν όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2 ή δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση να πάρουν την απόφαση και να κλείσουν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.424 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 555.381 εργαστηριακών τεστ, που σημαίνει ποσοστό θετικότητας 1,16%– και 77 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό (συνολικός αριθμός θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας 20.055). Από τις νέες διαγνώσεις, οι 2.264 εντοπίστηκαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη 1.003, στην Κρήτη 370, στην Κοζάνη 175, στη Λάρισα 153, στην Αχαΐα 143 και στις Σέρρες 134. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα κρούσματα στην Αττική αποτελούσαν το 35,25% των νέων διαγνώσεων, όταν κατά την κορύφωση του πανδημικού κύματος το ποσοστό των διαγνώσεων που προέρχονταν από το λεκανοπέδιο ήταν περίπου στο 25%.

Το ΕΣΥ

Εκκληση των επιστημόνων για τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό – Χθες ανακοινώθηκαν 6.424 λοιμώξεις, ενώ 77 ασθενείς κατέληξαν.

Πάντως, συνεχίζεται η υποχώρηση των δεικτών που αφορούν τις νοσηλείες ασθενών με COVID-19, γεγονός που μεταφράζεται και σε σχετική αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 661 ασθενείς, έναντι 670 προχθές και 700 μία εβδομάδα πριν, ενώ δηλώθηκαν και 295 νέες εισαγωγές, με τον μέσο όρο των ασθενών με COVID-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία να έχει μειωθεί το τελευταίο επταήμερο σε 331. Η κάλυψη των κλινών COVID-19 στα νοσοκομεία είναι στο 54,8% και των κλινών ΜΕΘ COVID στο 93%, όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν στο 98%.

Εν τω μεταξύ, σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Κέρκυρας, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίθετα, σαφής μείωση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε Ξάνθη, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Βόλο. Σε σταθερά επίπεδα και χωρίς αυξομειώσεις παραμένει από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τώρα το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής.

Συρροή κρουσμάτων, που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ θανάτους ηλικιωμένων, παρατηρήθηκε σε γηροκομείο της Πάτρας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, επτά από τους ηλικιωμένους που κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί. Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο –σύμφωνα με τους σχετικούς ελέγχους– ήταν εμβολιασμένοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί 29 κρούσματα από τις 19 Νοεμβρίου στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή