Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό

Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό

Σε ψηφιακή μορφή θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες η ταυτότητα προκειμένου να «ενσωματωθεί», στο covid - free wallet των κινητών τηλεφώνων.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψηφιακή μορφή θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες η αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να «ενσωματωθεί» στο covid free wallet των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, στην ταυτότητα ψηφιακής μορφής, θα είναι αποθηκευμένα ορισμένα στοιχεία του κατόχου της, όπως φωτογραφία, όνομα και ημερομηνία γέννησης, ώστε να γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της ταυτοποίησης όπου απαιτείται η επίδειξή της μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Περιγράφοντας την χρονοβόρα διαδικασία που παρατηρείται σήμερα, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε: «Έχουμε παρατηρήσει όλοι ότι όταν πάμε σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τα μέτρα που υπάρχουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού μαζί με το πιστοποιητικό που έχουμε στο κινητό μας ή σε έγχαρτη μορφή, μας ζητάνε και την ταυτότητά προκειμένου να διαπιστώσουν ότι συμπίπτει το όνομα με το πρόσωπο, το οποίο θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα».

Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η αποθήκευση ορισμένων στοιχείων της ταυτότητας στο Wallet, στο κινητό, ώστε να απαιτείται η επίδειξη μίας και μόνο οθόνης – «εγγράφου».

Ερχονται ηλεκτρονικά βιβλιάρια υγείας και ψηφιακές υπογραφές

Σημειώνεται ότι βάσει σχεδιασμού, το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας, ενώ τον Ιανουάριο, ξεκινά η χορήγηση 376.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους,

Ειδικότερα, από τις 376.500 ψηφιακές υπογραφές μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, οι 270.000 θα διατεθούν σε διαχειριστές επιχειρήσεων, οι 60.000 σε λογιστές, οι 43.500 σε δικηγόρους και οι 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Ο κ. Πιερρακάκης έχει πρόσφατα επισημάνει ότι «μέσω του gov.gr θα λειτουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου απομακρυσμένα μέσω βίντεο θα μπορούν να μοιράζονται αυτές οι υπογραφές. Αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με την ΚΕΕ κι εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική περί ψηφιακών υπογραφών».

Οπως εχει τονίσει, στις 376.500 θα προστεθούν άλλες 150.000 ψηφιακές υπογραφές προς δημόσιους υπαλλήλους- οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται-, 30.000 προς μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ και 100.000 προς τους πολίτες. «Μιλάμε για 656.500 ψηφιακές υπογραφές που θα δοθούν δωρεάν εντός του 2022. Αυτή η είναι μια τεράστια αλλαγή, προσθήκη σε αυτές τις υπηρεσίες ταυτοποίησης του πολίτη στην απομακρυσμένη εξυπηρέτησή του από το κράτος κι όχι μόνο», 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή