Μάσκες ΚΝ95: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού

Μάσκες ΚΝ95: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού

Με μάσκα αυξημένης προστασίας ή με χρήση διπλής μάσκας θα γίνεται από αύριο Παρασκευή η είσοδος σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ. 

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μάσκα αυξημένης προστασίας ή με χρήση διπλής μάσκας θα γίνεται από αύριο Παρασκευή η είσοδος σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας. Θ. Πλεύρης.

Πρόκειται -όσον αφορά τις μάσκες αυξημένης προστασίας- για τις γνωστές FFP2 ή KN95, οι οποίες βάσει και πρόσφατων ερευνών μπορούν -ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους- να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

Το ποσοστό προκύπτει από νέα γερμανική επιστημονική έρευνα (διενεργηθείσα στις αρχές Δεκεμβρίου) από ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Τα βασικά της ευρήματα εξετάζουν κατά περίπτωση και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού με ή χωρίς χρήση μάσκας, ενιοσχυμένης ή απλής

Αναλυτικά:

  • Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.
  • Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσής του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.
  • Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).
  • Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο.

Σημαντική η σωστή εφαρμογή

Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.

Χωρίς μάσκα δεν αρκούν τα τρία μέτρα απόσταση

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι -ο ένας με κορωνοϊό και ο άλλος χωρίς- δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.

«Δεν περιμέναμε ούτε εμείς ότι σε μια απόσταση αρκετών μέτρων θα χρειάζεται τόσο λίγος χρόνος για να απορροφηθεί μια λοιμογόνος δόση από την αναπνοή του φορέα του κορωνοϊού. Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης χωρίς μάσκες είναι τρομερά μεγάλος μετά από λίγα μόλις λεπτά, ακόμη και σε μια απόσταση τριών μέτρων, αν τα μολυσμένα άτομα έχουν ψηλό ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού», δήλωσε ο Μπόντενσατς, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Εως 75 μεγαλύτερη προστασία

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ «στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη», κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα.

Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

Σημειωνεται ότι δεν υπάρχει ονομασία μασκών KN-95 / N-95 σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή η ονομασία βασίζεται στα κινέζικα πρότυπα, τα οποία είναι λιγότερο αυστηρά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Για είναι πιστοποιημένες αυτές οι μάσκες (υψηλής προστασίας) και για να φέρουν σήμανση CE (Conformite Europeene που σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση), σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως FFP2 με βάση το πρότυπο EN 149. Όποια μάσκα ονομάζεται N95 ή KN95 και δεν έχει πιστοποιηθεί ως FFP2, πωλείται αυτή τη στιγμή χωρίς σημανση CE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή