Χριστούγεννα με νέα μέτρα και συστάσεις υπό τον φόβο της Όμικρον

Χριστούγεννα με νέα μέτρα και συστάσεις υπό τον φόβο της Όμικρον

Την άμεση εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο των σχετικών εισηγήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό το βάρος των ανησυχητικών δεδομένων για επιθετική διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού. 

Παράλληλα, από τις 3 Ιανουαρίου και μετά αναμένεται να υιοθετηθεί νέο πλαίσιο μέτρων, με έμφαση τη διασκέδαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε δύο στάδια:

  • Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.
  • Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της την Δευτέρα 27ης Δεκεμβρίου.

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95).
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι δήμοι.
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Από Δευτέρα 3ης Ιανουαρίου 2022

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Σχολεία, εκκλησία, θέατρα, σινεμά

Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Σαρωτικοί έλεγχοι με έμφαση στα κέντρα διασκέδασης

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα, από την Παρασκευή αρχίζουν σαρωτικοί αστυνομικοί έλεγχοι. Το απόγευμα την Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών». Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Σύσταση προς εμβολιασμένους για δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα

Στο μεταξύ, σύσταση προς τους εμβολιασμένους για περιορισμό κινητικότητας και διενέργεια δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα απηύθυνε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Σήμερα όμως θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι έπειτα από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν την κινητικότητα και να κάνουν δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

37.000 ενεργά κρούσματα

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα είναι 37.000 με πτώση της μέσης ηλικίας στα 33 έτη, καθώς κατεγράφη αύξηση περιστατικών σε νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.Όπως εξήγησε, το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας: εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών.

«Να δούμε τους δικούς μας αλλά παράλληλα να προσέχουμε»

Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνας Γκάγκα. «Είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε», είπε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στη μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου ΚΝ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι’ αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.

Μετάλλαξη Όμικρον: 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σε 33 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτηόπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ίδιος -μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πανδημια- ανέφερε ότι υπάρχουν 98 ύποπτα κρούσματα και προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών της «Όμικρον». «Σκοπός είναι να μειώσουμε τη διασπορά» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης τα περιστατικά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τρεις ημέρες. Τόνισε ότι έχουν νοσηλευθεί δύο άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα

Όμικρον: 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Εμβολιασμένοι: Σύσταση για δύο τεστ έπειτα από επαφή με κρούσμα

Θεμιστοκλέους: Εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν λάβει την τρίτη δόση

Κορωνοϊός: 6.667 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 71 θάνατοι και 655 διασωληνωμένοι

Μάσκα παντού, ακύρωση εκδηλώσεων, νέα μέτρα προ των πυλών

Covid Free Wallet: Tαυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό

Μάσκες ΚΝ95: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή