Γκ. Μαγιορκίνης: Θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο

Γκ. Μαγιορκίνης: Θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000 ακόμα και τα 12.000 κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές λόγω της παραλλαγής Όμικρον, έκανε λόγο ο καθηγητής-επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000 ακόμα και τα 12.000 κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε και εξήγησε για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανεμβολίαστα άτομα και τους κάλεσε να εμβολιαστούν, καθώς η Όμικρον -για εκείνους- δεν θα είναι ήπια: «Να προσέχουν οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς», υπογράμμισε.

Παράλληλα, για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου: «Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα, την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ.

Επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας, ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Τέλος, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπεραρκετή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή