Περιορισμοί με φόντο την Όμικρον – Ποια μέτρα προκρίνονται

Περιορισμοί με φόντο την Όμικρον – Ποια μέτρα προκρίνονται

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών - Στο στόχαστρο νυχτερινή διασκέδαση και γήπεδα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλέγμα μέτρων, που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, ανακοινώνει απόψε η κυβέρνηση.

Στις 17:30 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η λήψη των μέτρων, που έχουν ως βασική στόχευση το συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους (διασκέδαση, γήπεδα) φέρεται να ελήφθη με βασικό γνώμονα τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο παραμένει για ισχύ των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα μέρος των μέτρων με άμεση εφαρμογή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί εισηγούνται να κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης νωρίτερα – στις 23.00 ή στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά με διακοπή της μουσικής μία ώρα νωρίτερα.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το σενάριο για μόνο για καθήμενους πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, όπως και στους χώρους εστίασης με ζωντανή μουσική. Συζητήθηκε, επίσης, και το ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα, που αναμένεται να μειωθεί.

Για την εστίαση, οι προτάσεις κινούνται στον άξονα: μείωση της πληρότητας στο 70% ή λειτουργία με πληρότητα 100% αλλά μόνο σε τραπέζια χωρητικότητας έξι ατόμων και τις απαραίτητες αποστάσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50%.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και η κατάσταση στα γήπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές.

Επίσης, για τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων αποφασίστηκε η χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η αναβολή των σχολικών εκδρομών.

Περιορισμοί με φόντο την Όμικρον – Ποια μέτρα προκρίνονται-1

Μητσοτάκης: Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα

«Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που ειναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

Περιορισμοί με φόντο την Όμικρον – Ποια μέτρα προκρίνονται-2

Πλεύρης: Βραδινή διασκέδαση και γήπεδα

«Από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα εξαρτηθεί αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά», δήλωσε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις με την λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής. 

«Ο σχεδιασμός είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, όπως μας είχε εισηγηθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αλλά, όπως είχαμε πει εξ αρχής, περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία θα αποτιμηθεί η κατάσταση των τελευταίων 4-5 ημερών τόσο στο σκέλος των κρουσμάτων όσο και στο σκέλος της τήρησης των μέτρων, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Θεωρώ ότι μένουμε στο αρχικό σενάριο που είχαμε πει, δηλαδή για μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά. Αν χρειαστούν, όμως, παραπάνω περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, θα συμβεί και αυτό. Εξήγησε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν τη βραδινή διασκέδαση και τα γήπεδα. Δεν εξετάζεται, προς το παρόν, καμία αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων. Είναι τρία τα επίπεδα αναφορικά με τους περιορισμούς στη διασκέδαση», είπε ο κ. Πλεύρης. «Δεν λέω ότι θα αποφασιστούν και τα τρία, θα εισηγηθεί η Επιτροπή», πρόσθεσε. 

«Τα επίπεδα αυτά έχουν να κάνουν με το ωράριο, τη μουσική, τους καθιστούς-όρθιους και τις μετρικές αποστάσεις. Αυτό είναι το πακέτο που εξετάζεται στη διασκέδαση. Δεν μας ανησυχεί τόσο η εστίαση, αλλά κυρίως η βραδινή διασκέδαση. Επίσης, αντικείμενο συζήτησης είναι τα γήπεδα. Ενώ στα σινεμά και στα θέατρα φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα και δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, στα γήπεδα, δυστυχώς, παρόλο που μπαίνει και η Αστυνομία και κάνει έλεγχο εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα, οπότε εκεί σίγουρα θα υπάρχουν παρεμβάσεις. Τέλος, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας, ενώ με την τηλεργασία θα υπάρξει αποσυμφόρηση», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή