Άνοιξε η πλατφόρμα για νέα «παιδικά» εμβόλια

Άνοιξε η πλατφόρμα για νέα «παιδικά» εμβόλια

Επιπλέον 120.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών έναντι του SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα από χθες το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 120.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών έναντι του SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα από χθες το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατόπιν επικοινωνίας με την εταιρεία Pfizer επιβεβαιώθηκαν οι νέες παραλαβές παιδιατρικών εμβολίων από τις 3 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε στο «άνοιγμα» 120.000 νέων ραντεβού για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Εως χθες είχαν προγραμματιστεί περίπου 40.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 παιδιών, ενώ 15.000 παιδιά είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πρώτο εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας (27 Δεκεμβρίου 2020), έκαναν μια ανασκόπηση του 2021. Οπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, «το 2021 διεθνώς θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης στον τομέα των εμβολίων» και χαρακτηρίστηκε από «επιτυχίες, επιστημονικές αβεβαιότητες ως προς τη διάρκεια της ανοσίας εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων, αλλά και θλίψη για τους συνανθρώπους που χάθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν». Ειδική αναφορά έκανε σε ό,τι γνωρίζουμε σήμερα για το στέλεχος «Ομικρον» και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παραμένει το κύριο όπλο αντιμετώπισης και του νέου στελέχους και προσθέτοντας ότι όλα τα εμβόλια είναι προστατευτικά έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Διαθέσιμα 120.000 ραντεβού για τις ηλικίες 5 έως 11 – Τα οφέλη του εμβολιασμού για τις εγκύους.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από εννέα στις δέκα εγκύους που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 φέτος ήταν ανεμβολίαστες και σχεδόν μία στις δέκα χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα εμβόλια στην προστασία των εγκύων και των λεχωίδων από νοσηλεία, σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις μολύνσεις σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα το 2021. Ειδικότερα, έως τις 7/12/2021 είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό συνολικά 2.898 έγκυοι και λεχωίδες, εκ των οποίων μόλις το 7,7% (223) ήταν πλήρως εμβολιασμένο και το υπόλοιπο 92,3% (2.675 γυναίκες) ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο. Από τις συνολικά 234 νοσηλείες εγκύων γυναικών σε απλές κλίνες COVID, οι 229 ήταν ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες, υποδεικνύοντας ότι το 8,6% των εγκύων και των λεχωίδων που δεν είχε θωρακιστεί έναντι του ιού με εμβολιασμό και τελικά μολύνθηκε χρειάστηκε νοσηλεία.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις (το 1,3% των γυναικών αυτής της ομάδας), ενώ σημειώθηκαν και πέντε θάνατοι ανεμβολίαστων εγκύων και λεχωίδων. Αντίθετα, μεταξύ των εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων, πέντε νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη COVID (το 2,24% των γυναικών αυτής της ομάδας που μολύνθηκαν). Δεν σημειώθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωλήνωση και θάνατος σε εμβολιασμένες γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή