COVID Free GR Wallet: Πρόβα της ψηφιακής ταυτότητας

COVID Free GR Wallet: Πρόβα της ψηφιακής ταυτότητας

Πιο εύκολη η ταυτοποίηση χωρίς επίδειξη εγγράφου με το «COVID Free GR Wallet»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προάγγελο της ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί η νέα έκδοση της εφαρμογής «COVID Free GR Wallet», που έχουν από χθες τη δυνατότητα να κατεβάσουν οι κάτοχοι κινητών και tablet iOS ή Android μέσω του app store και του play store, αντίστοιχα. Η εφαρμογή επιτρέπει την αποθήκευση, όχι μόνο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου (κάτι που γινόταν ήδη μέσω της παλαιότερης έκδοσης), αλλά και της ταυτοπροσωπίας. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται χρόνος για επιχειρήσεις και πολίτες κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID όπου απαιτείται και η επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

«Η αστυνομική ταυτότητα ξεκινάει το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή. Από σήμερα μπορείτε να αποθηκεύετε το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό σας τηλέφωνο εύκολα και με ασφάλεια», ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Κατά πληροφορίες, σε διάστημα τριών μηνών θα λανσαριστεί μία νέα εφαρμογή που θα επιτρέψει την πλήρη υποκατάσταση της κλασικής – έγχαρτης αστυνομικής ταυτότητας για όλες τις νόμιμες χρήσεις.

COVID Free GR Wallet: Πρόβα της ψηφιακής ταυτότητας-1
Προάγγελο της ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί η νέα έκδοση της εφαρμογής «COVID Free GR Wallet». Η εφαρμογή επιτρέπει την αποθήκευση, όχι μόνο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, αλλά και της ταυτοπροσωπίας. 

Επί του παρόντος, το «COVID Free GR Wallet», που αριθμεί περισσότερα από 230.000 downloads, ενσωματώνει το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, περιλαμβάνοντας στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, σε όποιο σημείο απαιτείται έλεγχος πιστοποιητικού COVID κατά την είσοδο, αντί για την ταυτότητά τους οι πολίτες μπορούν πλέον να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, χωρίς να επιτρέπεται αυτό να σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Για την ταυτοποίηση στην εφαρμογή μέσω Taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω του gov.gr (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας). Σε περίπτωση ταυτοποίησης του χρήστη μέσω τραπεζικού λογαριασμού, απαιτείται τα στοιχεία να έχουν επικαιροποιηθεί μέσω της εφαρμογής «Know Your Customer».

Η νέα έκδοση της εφαρμογής αριθμεί περισσότερα από 230.000 downloads.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Πώς, όμως, δημιουργείται και αποθηκεύεται το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο «COVID Free GR Wallet»; Αρχικά, οι χρήστες θα πρέπει να προχωρήσουν στην εγκατάσταση της νέας έκδοσης της εφαρμογής. Στη συνέχεια, μέσω της επιλογής «Ταυτοπροσωπία» ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου με την εισαγωγή των κωδικών Taxisnet ή web banking. Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), ο οποίος αποστέλλεται με SMS στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του πολίτη.

Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται στην εφαρμογή «COVID Free GR Wallet», με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουν και στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) της συσκευής τους.

Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το Μητρώο αστυνομικών δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που δημιουργείται από το gov.gr λαμβάνει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Δεν υποκαθιστά δηλαδή την αστυνομική ταυτότητα ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Γι’ αυτό, κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID, απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με κωδικούς δημόσιας διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή