Μιχαηλίδου στην «Κ» για την υπόθεση του ορφανοτροφείου: Εγκληματική και πάγια ολιγωρία

Μιχαηλίδου στην «Κ» για την υπόθεση του ορφανοτροφείου: Εγκληματική και πάγια ολιγωρία

Στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο Νοσοκομείο Παίδων παραμένουν τα πέντε παιδιά που απομακρύνθηκαν από ορφανοτροφείο της Αττικής, όταν έγινε γνωστή η καταγγελία για κακοποίησή τους από μέλη του προσωπικού.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο Νοσοκομείο Παίδων παραμένουν τα πέντε παιδιά που απομακρύνθηκαν από ορφανοτροφείο της Αττικής, όταν έγινε γνωστή η καταγγελία για κακοποίησή τους από μέλη του προσωπικού. Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, πρώην εργαζόμενη προέβη σε λεπτομερή καταγγελία εις βάρος τριών συναδέλφων της στη δομή. Την καταγγελία της, η οποία βρισκόταν στα χέρια της διοίκησης του ορφανοτροφείου από τον Σεπτέμβριο, συνυπογράφουν δύο μέλη του Δ.Σ. Και η κ. Μιχαηλίδου, όμως, διαβάζοντας τα όσα καταλογίζει η καταγγέλλουσα στις τρεις γυναίκες, ανακάλεσε και η ίδια πολλά «κακώς κείμενα» του συγκεκριμένου ιδρύματος.

«Η διοίκηση του ορφανοτροφείου δεν έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους τις τρεις γυναίκες που κατηγορούνται».

«Οταν εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία, ζητήσαμε από όλα τα ιδρύματα της χώρας να δηλώσουν τα παιδιά που φιλοξενούσαν, προκειμένου να ενταχθούν και αυτά στο σύστημα», περιγράφει η κ. Μιχαηλίδου. «Η συγκεκριμένη δομή αρνιόταν μέχρι τελευταία στιγμή να το πράξει, αναγκάστηκα να τους καλέσω στο τηλέφωνο και να τους πιέσω· πανελλαδικά ήταν οι τελευταίοι που ακολούθησαν τις οδηγίες». Ισως δεν είναι τυχαίο ότι από το 2017 εκκρεμεί καταγγελία εις βάρος τους για παράνομες υιοθεσίες, «μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει πλήρως διερευνηθεί».

Κατά την περυσινή σεζόν, στο ορφανοτροφείο υπήρξε κρούσμα και κλήθηκε ο ΕΟΔΥ για έλεγχο των τροφίμων. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έπειτα ανακοινώθηκαν υπερέβαινε αυτόν των παιδιών που μας είχαν δηλώσει», επισημαίνει η υφυπουργός. «Τότε είχα ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας την καταμέτρηση των παιδιών, κάτι που δεν έγινε, αφού κατά δήλωσή τους δεν ενέπιπτε στο καθηκοντολόγιό τους». Τα όσα περιγράφονται στην καταγγελία θυμίζουν υπόθεση-θρίλερ. «Ωστόσο, η διοίκηση του ορφανοτροφείου δεν έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους τις τρεις γυναίκες που κατηγορούνται, με υποχρεωτική άδεια ή αναστολή», τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια της για την πάγια ολιγωρία της διεύθυνσης. «Χάρη στον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, ένας εργαζόμενος μπορεί να απομακρυνθεί από το πόστο του άπαξ και του ασκηθεί ποινική δίωξη, χωρίς να πρέπει να έχει καταδικαστεί και συνεπώς να έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η υφυπουργός ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο κλινικός και ψυχιατρικός έλεγχος των πέντε παιδιών, όπως και οι καταθέσεις τους στη ΓΑΔΑ. «Κατόπιν θα μεταφερθούν σε άλλες δομές». Εως το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ασκηθεί και η ποινική δίωξη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η εν λόγω δομή, αν για τα 30 παιδιά-τροφίμους θα είναι πιο τραυματική η μεταφορά τους αλλού ή η παραμονή τους. «Αν η ευθύνη περιορίζεται στα εν λόγω τρία άτομα, ίσως συνεχιστεί η λειτουργία της δομής, αν εμπλέκονται περισσότεροι, η υπόθεση περιπλέκεται». Η υφυπουργός έχει ζητήσει τη συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για επιτόπιους ελέγχους, σε συνεργασία και με παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε παρόμοιες ιστορίες να μην επαναληφθούν σε καμία δομή παιδικής προστασίας. «Φιλοδοξώ να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο ελέγχου, που να ενεργοποιείται αυτόματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή