Η «Σχεδία» φοράει τα γιορτινά της και συνεχίζει το υπέροχο έργο της

Η «Σχεδία» φοράει τα γιορτινά της και συνεχίζει το υπέροχο έργο της

Εδώ και λίγες ημέρες ο εξωτερικός χώρος του Σχεδία home, στην οδό Κολοκοτρώνη, έχει φορέσει τα γιορτινά του.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και λίγες ημέρες ο εξωτερικός χώρος του Σχεδία home, στην οδό Κολοκοτρώνη, έχει φορέσει τα γιορτινά του. To χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιάχτηκε με κλαδιά που συγκέντρωσαν από τον Λυκαβηττό και στολίστηκε με χειροποίητα αντικείμενα του Σχεδία art. Ο Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, δεν κρύβει τη χαρά του· είναι μια απόδειξη ότι η «Σχεδία» και οι άνθρωποί της άντεξαν στη φουρτούνα της πανδημίας και συνέχισαν να παλεύουν για ανθρωπιά, αγάπη, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Καθόμαστε στο φιλικό, καλαίσθητο εσωτερικό του καφέ, που πάλεψαν για να κρατήσουν σε λειτουργία. «Oταν επεβλήθη το πρώτο lockdown είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τα εγκαίνιά μας, ήμασταν ακόμη ένα νέο μαγαζί που προσπαθούσαμε να μας μάθει ο κόσμος», θυμάται ο Χρήστος Αλεφάντης. Παρότι ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των υγειονομικών μέτρων, κράτησαν ανοιχτή την κουζίνα τους και καθημερινά μαγείρευαν σπιτικό φαγητό για τους πωλητές τους και το έστελναν με οχήματα που παραχώρησε για την ανάγκη αυτή η Interamerican. Για να μη νιώθουν μόνοι οι πωλητές που είχαν αναγκαστεί να μείνουν σπίτι, εθελοντές ανέλαβαν να τους τηλεφωνούν για να τους κρατούν συντροφιά, τους έστειλαν βιβλία, ραδιοφωνάκια κ.λπ., για να γεμίζουν τις μέρες τους. Εδώ και μερικούς μήνες που είναι πάλι στον δρόμο ομολογούν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την «καλημέρα» των περαστικών, την ψιλοκουβέντα, την ορατότητα, τη συνύπαρξη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε από τον κόσμο είναι να έρχεται στο καφέ. Να περνούν οι επισκέπτες μας καλά και να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε ένα κοινωνικό πρότζεκτ».

Είναι ιδιαίτερη η σχέση που έχει δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια ανάμεσα στους πωλητές της «Σχεδίας» και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. «Πολλοί τυφλοί που κινούνται με τα μέσα μεταφοράς μάς έχουν πει κατά καιρούς ότι προσανατολίζονται ως προς τη θέση ενός σταθμού του μετρό ακούγοντας τη φωνή του πωλητή της Σχεδίας», λέει συγκινημένος ο Χρήστος Αλεφάντης, που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να εγκαταστήσει στην είσοδο του καφέ χάρτη που θα βοηθάει τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης να «δουν» τη χωροταξία του καταστήματος – ήδη υπάρχει ο χαμηλωμένος πάγκος και το υπερυψωμένο τραπέζι για τους ανθρώπους που κινούνται με αμαξίδιο. Πρόσφατα, προχώρησαν και σε ανανέωση του μενού, το οποίο είχε επιμεληθεί αρχικά ο Λευτέρης Λαζάρου. Κράτησαν τα best seller πιάτα και πρόσθεσαν νέες προτάσεις, κάποιες με αέρα street food, άλλες στη λογική του μεζέ, αλλά πάντα με φροντίδα και σεβασμό στον επισκέπτη. Το πρωτοχρονιάτικο μενού σχεδιάστηκε επίσης με μεράκι από τον σεφ Κώστα Λύκουρα.

Η «Σχεδία» φοράει τα γιορτινά της και συνεχίζει το υπέροχο έργο της-1
Το χειροποίητο δέντρο που στολίζει τον χώρο του Σχεδία home.

Καθόμαστε δίπλα από τις προθήκες με τα έργα του Σχεδία art, περισσότερα από 60 προϊόντα (σημειωματάρια, καθρέφτες, στυλό, γλάστρες, ρολόγια, κοσμήματα κ.ά.), φτιαγμένα κατά κύριο λόγο από απούλητα περιοδικά «Σχεδία» – φιλικές προς το περιβάλλον είναι και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες. «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που μειώνει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, αυξάνει το κοινωνικό και φυσικά ενισχύει τη σχέση μας με το αναγνωστικό κοινό μας, που του αρέσει να έχει ένα όμορφο αντικείμενο φτιαγμένο από τις σελίδες του περιοδικού», τονίζει ο Χρήστος Αλεφάντης. Στα σχέδια της ομάδας είναι να κάνουν εξαγωγή της τεχνογνωσίας του Σχεδία art, καθώς και άλλα περιοδικά δρόμου ενδιαφέρονται να στήσουν ένα ανάλογο e-shop. «Η Σχεδία είναι ένα πρότζεκτ, μια πρωτοβουλία, μια δομή που αυτό που κοιτάμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες για ανθρώπους που δεν έχουν ευκαιρίες», σημειώνει ο κ. Αλεφάντης. «Αυτό που χρειαζόμαστε από τον κόσμο είναι να έρχεται. Να περνούν οι επισκέπτες μας καλά και να γνωρίζουν ότι τρώγοντας ένα φαγητό ή πίνοντας έναν καφέ συμμετέχουν σε ένα κοινωνικό πρότζεκτ». Το εορταστικό πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις των γιορτών μπορεί κανείς να το δει στο https://shediahome.gr/blog/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή