Ελληνικό ρουά ματ σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Ελληνικό ρουά ματ σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Μια σημαντική διάκριση για την ελληνική σκακιστική ομοσπονδία αλλά και τη χώρα μας γενικότερα ήρθε λίγο πριν από την εκπνοή του 2021.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική διάκριση για την ελληνική σκακιστική ομοσπονδία αλλά και τη χώρα μας γενικότερα ήρθε λίγο πριν από την εκπνοή του 2021. Η 28χρονη Κατερίνα Παυλίδου, μέλος της Εθνικής ομάδας γυναικών, κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία των γυναικών στο πανευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα Rapid – Blitz, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Οι αγώνες σκακιού υπόκεινται σε υποκατηγορίες: στο standard, όπου κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 60 ή περισσότερα λεπτά χρόνο σκέψης για όλη την παρτίδα, το rapid, στο οποίο ο διαθέσιμος χρόνος είναι από δέκα λεπτά έως μία ώρα, και το blitz, όπου ο χρόνος περιορίζεται στα δέκα λεπτά.

Η Κατερίνα Παυλίδου κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία της – Το σκάκι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Το εν λόγω πανευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα διεξήχθη με χρόνο σκέψης 3 λεπτά ανά παίκτη για όλη την παρτίδα και 2 δευτερόλεπτα (επαύξηση) για κάθε κίνηση από την 1η κίνηση. Στην κατηγορία των γυναικών αγωνίστηκαν 89 σκακίστριες, ενώ συνολικά στους αγώνες Blitz το «παρών» έδωσαν 510 σκακιστές και σκακίστριες από 21 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Στους αγώνες, εκτός της Κατερίνας Παυλίδου, συμμετείχαν από τη χώρα μας και οι: Α. Παπασημακόπουλος, Ι. Καλογερής, Κ. Λιοδάκης, Α. Ρηγόπουλος, Ν. Σπανός, Α. Χριστοδουλοπούλου.

Για τους νέους, που γοητεύονται από το σκάκι, η Παυλίδου εξελίσσεται σε ένα λαμπρό πρότυπο, εφάμιλλο της ηρωίδας του «Γκαμπί της Βασίλισσας». Η σειρά-φαινόμενο του Netflix, την οποία εκτιμάται ότι παρακολούθησαν πάνω από 60 εκατομμύρια τηλεθεατές, έχει συμβάλει στην αύξηση της δημοφιλίας του σκακιού διεθνώς. «Υπάρχει όμως και ένας ακόμα παράγοντας που έχει φέρει νέους παίκτες στο σκάκι», σημειώνει εκ μέρους της ΕΣΟ ο κ. Βασίλης Γεωργακόπουλος, «η πανδημία και οι πολύμηνες καραντίνες». Οπως περιγράφει, «όταν ξέσπασε η πανδημία μεταφέραμε όλους τους αγώνες στο Διαδίκτυο και προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ ό,τι στους ζωντανούς αγώνες». Η διακοπή άλλων δραστηριοτήτων, η παραμονή στο σπίτι αλλά και η ευκολία συμμετοχής σε έναν διαδικτυακό αγώνα κατέστησαν το σκάκι μια δημιουργική διέξοδο. «Το ζητούμενο είναι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν πιστοί στο σκάκι και μετά το πέρας της πανδημίας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή