Κορωνοϊός: «Βραχυκύκλωμα» με τα τεστ PCR – Πάνω από 30.000 κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός: «Βραχυκύκλωμα» με τα τεστ PCR – Πάνω από 30.000 κρούσματα σήμερα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βραχυκύκλωμα» έχει προκαλέσει και στο πεδίο των μοριακών τεστ (PCR) η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, που χθες ξεπέρασαν τις 28.000.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», ήδη από τις προηγούμενες ημέρες παρατηρούνταν καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των
μοριακών τεστ.

Το πρόβλημα διογκώνεται καθώς ορισμένα διαγνωστικά κέντρα, ειδικά τα μικρότερα, δηλώνουν αδυναμία διενέργειας τεστ, λόγω του όγκου των δειγμάτων. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, ενώ μεσολαβεί και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αλυσίδα» του όγκου των τεστ και των καθυστερήσεων φαίνεται να έχει προκαλέσει αρρυθμίες και στο κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ, όπου καταλήγουν όλα τα δείγματα και συνεπώς καταγράφονται τα κρούσματα. «Η έκρηξη στα κρούσματα εχει φέρει και σημαντική αύξηση στη διενέργεια των τεστ και ως εκ τούτου να έχουν μεγαλώσει και οι ανάγκες διαχείρισης των αποτελεσμάτων» σημειώνει αρμόδια πηγή  

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα αντιδραστήρια για τα μοριακά τεστ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει επαρκές απόθεμα. Όπως τονίζεται, ωστόσο, με το σκηνικό έξαρσης που διαμορφώνεται, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Πάνω από 30.000 τα κρούσματα σήμερα 

Την ίδια ώρα, νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνέχεια της εκτόξευσης των τελευταίων ημερών, αναμένεται και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Το στέλεχος «Ομικρον», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες εκτιμάται ότι έχει επικρατήσει μέσα σε λίγα 24ωρα σε ένα ποσοστό 60%-70% του συνόλου των νέων διαγνώσεων, έχει εκτινάξει τους επιδημιολογικούς δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη θετικότητας χθες να φτάνει το 7,23% (3,9% ήταν προχθές και 9,7% τη Δευτέρα), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 2%.

Χθες, στην Αττική εντοπίστηκαν 12.848 κρούσματα, εκ των οποίων 4.164 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 2.333 στον Βόρειο και 1.513 στα νότια προάστια. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 3.496 νέες διαγνώσεις, στην Αχαΐα 679, στο Ηράκλειο Κρήτης 592 και στη Λάρισα 549.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για εστίαση και διασκέδαση – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Όμικρον και διαγνωστικά τεστ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παυλάκης για «Όμικρον»: Με κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου, δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία

Αθ. Δημόπουλος: Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι από την «Όμικρον»

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης των 28.828 νέων λοιμώξεων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή