Κορωνοϊός: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ – Αναμένονται πάνω από 30.000 κρούσματα

Κορωνοϊός: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ – Αναμένονται πάνω από 30.000 κρούσματα

Νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνέχεια της εκτόξευσης των τελευταίων ημερών, αναμένεται και σήμερα.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση των κρουσμάτων, σε συνέχεια της εκτόξευσης των τελευταίων ημερών, αναμένεται και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι νέα μεγάλη αύξηση των διαγνώσεων, με μικρή υποχώρηση του αριθμού των διασωληνωμένων αλλά με αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με COVID-19, οι οποίες ξεπέρασαν τις 400 μετά δυόμισι εβδομάδες που κυμαίνονταν μεταξύ 370 και 290, παρατηρήθηκε χθες στη χώρα μας.

Το στέλεχος «Ομικρον», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες εκτιμάται ότι έχει επικρατήσει μέσα σε λίγα 24ωρα σε ένα ποσοστό 60%-70% του συνόλου των νέων διαγνώσεων, έχει εκτινάξει τους επιδημιολογικούς δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη θετικότητας χθες να φτάνει το 7,23% (3,9% ήταν προχθές και 9,7% τη Δευτέρα), όταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 2%.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28.828 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 12.848 κρούσματα, εκ των οποίων 4.164 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 2.333 στον Βόρειο και 1.513 στα νότια προάστια. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 3.496 νέες διαγνώσεις, στην Αχαΐα 679, στο Ηράκλειο Κρήτης 592 και στη Λάρισα 549.

Από σήμερα σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία ισχύουν από σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου έως και τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου.

Η ΚΥΑ εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, η διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική.

Εξαίρεση αποτελεί η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 2 το πρωί, αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον αυστηρό έλεγχο τήρησης των μέτρων

Ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που ισχύει από σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από σήμερα και τις επόμενες ημέρες των εορτών οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι για την τήρηση τόσο του ωραρίου όσο και των μέτρων που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Όπως αναφέρουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονιοδρομικά κέντρα.

Επίσης, έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Τέλος, στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το βασικό σενάριο για επιστροφή στα σχολεία

Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ (αντί self test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Ειδήσεις σήμερα

Νέες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα για εστίαση και διασκέδαση – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Όμικρον και διαγνωστικά τεστ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης των 28.828 νέων λοιμώξεων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή