Μίνα Γκάγκα: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον

Η επέλαση της Όμικρον είναι έντονη, τόνισε η Μ. Γκάγκα στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε «έκρηξη νέων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι με Όμικρον.

Η κ. Γκάγκα υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

«Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Τα εργαστήρια μας επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα άλλα στελέχη που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα είναι κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.

Την επικράτηση της Όμικρον επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες, είπε και πρόσθεσε: «Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορωνοϊό», είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

«Η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται», συμπλήρωσε. 

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα έχουμε και στην Ελλάδα την ίδια εικόνα με αυτή που παρατηρείται στην Μεγάλη Βρετανία», είπε, λέγοντας ότι εκεί υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όχι ανάλογη αύξηση στις νοσηλείες. «Στην Ελλάδα παραμένουν 380.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Πάνω σε αυτό, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται pcr test μετά από ένα θετικό rapid test. Καλό είναι να μείνουμε σπίτι».

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

«Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές», συνέστησε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους πάντες να κάνουν ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουν να βγούνε. 

Αναφερθείς στην Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – παρότι θα δούμε περισσότερα σε αριθμό κρούσματα, οι πολίτες που θα νοσηλευτούν ή θα χάσουν τη ζωή τους, θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα». Επισήμανε, πάντως, την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Η Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Σε ύψη που τρομάζουν βρίσκεται για μια ακόμα ημέρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα, με την υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει και να αυξάνει εκθετικά τις λοιμώξεις.

Σε 35.580 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 72 θάνατοι. Παράλληλα, σε 636 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διεξήχθησαν 424.682 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται σε 8,37%.

Από τα συνολικά κρούσματα 15.713 εντοπίζονται στην Αττική (12.848 χθες) και 3.997 στη Θεσσαλονίκη (3.496 χθες).

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 28.828 κρούσματα, την Τρίτη 21.657, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα 9.284 που είχαν καταγραφεί την Δευτέρα.

Διαβάστε: Τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων: Επανέρχονται οι αναστολές, ποιοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή