Παυλάκης: Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επιδημίες, η Δέλτα και η Όμικρον

Παυλάκης: Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επιδημίες, η Δέλτα και η Όμικρον

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από άλλες μεταλλάξεις μετά την νόσηση με Όμικρον

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουν σημασία τα κρούσματα, είναι πολλά και θα γίνουν περισσότερα», είπε ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι «το τσουνάμι δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα αφήσει πολλά πράγματα πίσω και δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας».».

Έκανε λόγο για τσουνάμι λόγω της Όμικρον, και εξήγησε πως ένα τεράστιο συγχρονισμένο κύμα μολύνσεων όπως αυτό, κινδυνεύει να καταλύσει το σύστημα υγείας και την οικονομική ζωή της χώρας. «Τα συστήματα υγείας δεν είναι πουθενά φτιαγμένα για το τσουνάμι, όσες ΜΕΘ κι αν φτιαχτούν δεν φτάνουν, το κλειδί είναι πρόβλεψη και πρόληψη», παρατήρησε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ύστερα από νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον είναι υπαρκτός, ακόμα και για έναν εμβολιασμένο, συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε κορωνοϊό η ανοσία φθίνει μετά από μερικούς μήνες». Υπογράμμισε ότι χωρίς την 3η δόση δεν προστατευόμαστε από την παραλλαγή Όμικρον.

Για το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, αλλά το θέμα είναι τι θα αφήσουν πίσω τους.

Για την Ελλάδα, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο επιδημίες: η Δέλτα και Όμικρον. «Είναι πολύ δύσκολο να δούμε σε αυτές τις συνθήκες πότε θα αντικαταστήσει τελείως η Όμικρον την Δέλτα, αν γίνει ποτέ αυτό. Έχουμε μια κατάσταση ανάγκης και κοιτάμε τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι, να εστιάσουμε στην τωρινή κατάσταση».

Για τον περιορισμό της διασποράς, πρότεινε το κλείσιμο όλων των κέντρων συγκεντρώσεων για να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες επαφές: «Το να πηγαίνουν παρέες 5-8 ατόμων στα σπίτια τους, είναι πολύ καλύτερο από συγκεντρώσεις 200 ατόμων».

Ειδικά για τις γιορτές, είπε ότι «όσες λιγότερες συναντήσεις τόσο καλύτερα. Ματαιώστε τα πάρτι με διψήφιο αριθμό ατόμων, να γίνονται όσο πιο πολλά τεστ».

«Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε τόσο θα αποφύγουμε μολύνσεις. Θα νικήσουμε τον ιό, θα έρθουν καλύτερες συνθήκες και να μην ρίχνουμε λάδι», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή