Βήμα σημειωτόν για Φαληρικό Ορμο

Βήμα σημειωτόν για Φαληρικό Ορμο

Η συνολική μελέτη για το παράκτιο μέτωπο δεν έχει ακόμη ανατεθεί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδεύει η πολύπαθη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση των έργων –που αφορά κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση του χώρου– θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση συνολικής μελέτης για το παράκτιο μέτωπο από το ΤΑΙΠΕΔ, μελέτη που δεν έχει καν ανατεθεί. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια «πανηγυρίζει» την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων της α΄ φάσης, χωρίς να υπάρχει σαφής ορίζοντας ολοκλήρωσης και των υπόλοιπων έργων που περιλαμβάνει.

Η Περιφέρεια Αττικής εμφάνισε προ ημερών ένα νέο πρόσκομμα στην προκήρυξη της β΄ φάσης του διαγωνισμού. «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, οι μελέτες είναι έτοιμες. Το μόνο που αναμένουμε είναι το ΤΑΙΠΕΔ να παραδώσει τις μελέτες για το πρώτο τμήμα της ανάπλασης της  Αθηναϊκής Ριβιέρας ώστε να ενσωματωθούν στο έργο που θα δημοπρατηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Μόνο που η μελέτη στην οποία η Περιφέρεια αναφέρεται δεν έχει καν ανατεθεί: προ μηνός ανατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η ωρίμανση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας (που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Επομένως δεν υπάρχει κάποια μελέτη σε εξέλιξη, αλλά η προετοιμασία διαγωνισμού για τη μελέτη ανάπλασης και εν συνεχεία του διαγωνισμού για την υλοποίηση των έργων. Σε ερώτηση της «Κ», στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής ανέφερε ότι η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται σε ένα μήνα, κάτι που προφανώς δεν παραπέμπει στην «ολοκλήρωση μελέτης» που αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια. Το ζήτημα, βέβαια, είναι γιατί ο Φαληρικός Ορμος θα πρέπει να ενταχθεί στον συγκεκριμένο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ αφού ήδη διαθέτει ολοκληρωμένες από έτη μελέτες που περιλαμβάνουν και πεζοδρόμους και ποδηλατόδρομο.

Η α΄ φάση του έργου συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και έκτοτε έχουν δοθεί έξι παρατάσεις.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων (μιλώντας μάλιστα για «Κασσάνδρες» που διαψεύστηκαν). Αυτό που η Περιφέρεια δεν ανέφερε είναι πόσα έργα υπολείπονται από την α΄ φάση και πότε θα ολοκληρωθούν: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχουν κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο και ο βιολογικός καθαρισμός του Κηφισού, με τον ανάδοχο να επικαλείται καθυστερήσεις στις προμήθειες των υλικών.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση του έργου συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 (με ορίζοντα ολοκλήρωσης 21 μηνών και ανάδοχο την εταιρεία Ακτωρ) και έκτοτε έχουν δοθεί έξι παρατάσεις. Η ολοκλήρωση των έργων της α΄ φάσης μετατίθεται συνεχώς – αρχικά λόγω αλλαγής του σχεδιασμού των αντιπλημμυρικών, στη συνέχεια προς αναζήτηση χρηματοδότησης (χρειάστηκε περισσότερο από ένα έτος ώστε η Περιφέρεια να καταλήξει στο προφανές, τη χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ) και έπειτα λόγω κορωνοϊού. Ο δε προϋπολογισμός της α΄ φάσης του έργου έχει ανέβει από τα 72 εκατ. ευρώ στα 109,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 55% μετά τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις.

Πηγές της Περιφέρειας, πάντως, υποστήριζαν ότι το έργο βρίσκεται σε τροχιά και η προκήρυξη του συνόλου των υπολειπόμενων έργων είναι πλέον δρομολογημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή