Μοριακό τεστ: «Κλείδωσε» στα 50 ευρώ η τιμή του PCR

Μοριακό τεστ: «Κλείδωσε» στα 50 ευρώ η τιμή του PCR

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσε» στα 50 ευρώ το κόστος του μοριακού τεστ (PCR) και μέσα στην ημέρα η διατίμηση θα ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «νέα υπουργική απόφαση με χαμηλότερη τιμή για το μοριακό τεστ», το οποίο «θα είναι κάτω από 60 ευρώ».

Άφησε δε να εννοηθεί ότι η τιμή θα είναι γύρω στα 50 ευρώ. «Θα πρόκειται για διατίμηση, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν», είπε, σημειώνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι.

«Θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε ήδη φθηνοί στην τιμή των PCR», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η διατίμηση θα είναι συμφέρουσα για τον πολίτη αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των τεστ», καθώς «εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα».

Ερωτηθείς για τα rapid test, είπε ότι «η αγορά δουλεύει ικανοποιητικά».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή η κοινωνία μας πρέπει να φύγει μπροστά», σημείωσε.

Αντίδραση ΠΙΣ

«Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορονοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σημειώνοντας ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», προσθέτει.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, «και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου». Σύμφωνα με τον ΠΙΣ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι «η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή