Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 50.000 κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 50.000 κρουσμάτων

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων λόγω της επέλασης του στελέχους «Ομικρον» σημειώθηκε χθες στη χώρα μας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων λόγω της επέλασης του στελέχους «Ομικρον» σημειώθηκε χθες στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50.126 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων τα 19.828 εντοπίστηκαν στην Αττική (μόνο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 6.127 κρούσματα), 5.459 στη Θεσσαλονίκη, 1.611 στην Αχαΐα, 1.553 στη Λάρισα και 1.395 στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι στη χώρα μας.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 619 ασθενείς (έναντι 615 προχθές), ενώ δηλώθηκαν και 452 νέες νοσηλείες ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο (μέσος όρος επταημέρου 429 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία).

Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα 650.101 εργαστηριακών ελέγχων, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,7%.

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στα αστικά λύματα και των 12 πόλεων της χώρας που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων και η οποία κυμάνθηκε από +38% στα Χανιά έως και +516% στον Αγιο Νικόλαο. Στην Αττική την τελευταία εβδομάδα της μέτρησης (27/12/2021 έως 2/1/2022) το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διπλασιάστηκε (+95%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 177%. Στη Λάρισα το ιικό φορτίο ήταν 3,5 φορές υψηλότερο και στα Ιωάννινα τρεις φορές υψηλότερο.

Χθες ανακοινώθηκαν 50.126 λοιμώξεις – Με θετικό rapid test το πιστοποιητικό νόσησης στους εμβολιασμένους.

«Η “Ομικρον” είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και επισήμανε ότι σε πρώτη φάση φαίνεται πως η νέα έξαρση της επιδημίας πιέζει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και τις απλές κλίνες νοσηλείας. «Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για COVID περιστατικά».

Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία για να λάβουν οι εμβολιασμένοι πιστοποιητικό νόσησης θα αρκεί ένα θετικό rapid test και για τους ανεμβολίαστους θα απαιτείται και PCR τεστ. Ωστόσο, για την αναρρωτική άδεια αρκεί το θετικό rapid test.  

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα εμβολιασμού κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς ατόμων που για λόγους ηλικίας ή υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «εμείς οι παιδίατροι αλλά και άλλοι ιατροί αναλάβαμε τον εμβολιασμό τους στο σπίτι.

Οπως διαπιστώσαμε, πολλοί δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους στο σπίτι». Λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των γιατρών για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις https://emvolio.gov.gr και https://emvolio.giatroi.org.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή