Δένδιας: «Να ανακαλέσει το “casus belli”η Τουρκία»

Δένδιας: «Να ανακαλέσει το “casus belli”η Τουρκία»

Την τουρκική προκλητικότητα ανέδειξε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αλ Σαούντ.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευθέως διατυπωμένη πρόταση προς την Αγκυρα να αποδείξει εμπράκτως την πίστη της στο διεθνές δίκαιο, αναφέροντας μάλιστα δύο συγκεκριμένα βήματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο που πρέπει να κάνει η γείτων προς την κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδωσε ουσιαστικά χθες ακόμα μία απάντηση στη συνεχιζόμενη και διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Ν. Δένδια έγιναν με αφορμή τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

«Εχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: Να αποδείξει την πίστη της στο διεθνές δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορη εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού “μνημονίου”», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, κάνοντας παράλληλα αναφορές στην έξαρση και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, η οποία –όπως σχολίασε– «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».

Για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας ο κ. Δένδιας ενημέρωσε –όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter– και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία και για την κατάσταση στην Ουκρανία και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών αφού υπογράμμισε, επίσης, ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας», μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο, και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ». Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η στάση της τουρκικής κυβέρνησης «αποτελεί επιτομή του παραλογισμού».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας αφού σημείωσε ότι «οι δύο χώρες είναι προσηλωμένες στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και πως «τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία», έκανε λόγο για στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, από την άμυνα έως και τις επενδύσεις. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως σύντομα θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει ζητήματα επενδύσεων στην πολύ ενδιαφέρουσα και αναπτυσσόμενη περιοχή της Θράκης.

«Διαβεβαίωσα τον υπουργό Εξωτερικών ότι ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση των αμυντικών, πολιτιστικών, εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο κ. Αλ Σαούντ, αναφερόμενος και από την πλευρά του στο ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχόλησαν τις χθεσινές συνομιλίες, αλλά και τα οποία ευρύτερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Μεταναστευτικό

Ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την από 31.12.2021 λήξη της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων από τη διαχείριση δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και της μεταναστευτικής κρίσης. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση και φυσικά εξυπακούεται ότι εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένες στο καθήκον της φύλαξης των συνόρων, με όποια συνέπεια έχει αυτό, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή