Ευχαριστήρια επιστολή ΚΙΣΕ για επιστροφή αρχείων

Ευχαριστήρια επιστολή ΚΙΣΕ για επιστροφή αρχείων

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη σημασία της επιστροφής στη χώρα μας των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα σηματοδοτεί η ευχαριστήρια επιστολή του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη σημασία της επιστροφής στη χώρα μας των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα σηματοδοτεί η ευχαριστήρια επιστολή του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εκ μέρους του Συμβουλίου μας και σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού σάς εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, που φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μια χρονίζουσα μάχη της ελληνικής διπλωματίας. Η προσωπική σας δέσμευση και οι καίριες ενέργειές σας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου», τονίζεται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο γενικός γραμματέας Βίκτωρ Αλιέζερ.

Φωτίζουν τη μακρά και οδυνηρή διαδρομή του ελληνικού Εβραϊσμού.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, «για τον ελληνικό Εβραϊσμό τα αρχεία αυτά φωτίζουν την ιστορική διαδρομή του, ιερά κειμήλια στα οποία καταγράφεται το φως της ζωής και το σκοτάδι της λεηλασίας και του Ολοκαυτώματος. Η απόδοσή τους θα σημάνει δικαιοσύνη και θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τόπου του αλλά δεν υπάρχει πια, εκείνο των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου». Επιπλέον, το ΚΙΣΕ ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΙΣΕ απευθύνθηκε με ευχαριστήρια επιστολή και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκ μέρους του Kεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), το οποίο είναι το κεντρικό συντονιστικό και αντιπροσωπευτικό όργανο των Εβραίων της Ελλάδας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα των προπολεμικών Αρχείων των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, που λεηλατήθηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας μας και μεταφέρθηκαν στη Μόσχα από τον Κόκκινο Στρατό μετά την κατάληψη του Βερολίνου, τον Μάιο του 1945», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο. Προστίθεται, δε, ότι «είναι τα ιερά κειμήλια της ταυτότητάς μας, του ακμάζοντος παρελθόντος μας, καθώς και τα ντοκουμέντα των ναζιστικών εγκλημάτων κατά το Ολοκαύτωμα. Σας ευχαριστούμε που μας επιστρέφετε την ιστορία μας! Προσβλέπουμε στην υλοποίηση της ανακοίνωσης αυτής και στην παραλαβή των αρχείων από τη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή