Τα νοσοκομεία στην μέγγενη της Όμικρον

Τα νοσοκομεία στην μέγγενη της Όμικρον

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που ξεκίνησε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, αφήνει πλέον το αποτύπωμά της στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία χθες Τετάρτη ήταν 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στη γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

Νέα επίταξη

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προανήγγειλε νέα επίταξη ιατρικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η αποστολή των φύλλων πορείας αναμένεται να αρχίσει από την προσεχή Παρασκεύη.

«Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε.

H κ. Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid test να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Κυρίαρχη η Όμικρον

Η ίδια γνωστοποίησε κάτι που οι πάντες ανέμεναν: Άνω του 90% των κρουσμάτων αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον. Είναι υπερμεταδοτική και πλέον απολύτως κυρίαρχη. 

Παρατήρησε δε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4% σε όλη τη χώρα.

Χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 43.386 νέα κρούσματα. Το τελευταίο διάστημα, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια κατέγραψε αύξηση 290%.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές, ενώ όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Ο μεγάλος όγκος ανθρώπων που νοσεί ταυτοχρόνως ενέχει τον κίνδυνο προβλημάτων σε μια σειρά από υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα. Ήδη εκπονείται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα, όπως έγραφε η «Κ», αποδεκατισμένες λόγω COVID είναι οι περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στους κόλπους της οποίας τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται κοντά στα 1.500.

Είναι τέτοια η πίεση, που οι διοικητές τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, καθώς η προσοχή τους επικεντρώνεται όχι στη δίωξη του εγκλήματος, αλλά στο ποιοι αστυνομικοί και για ποιο χρονικό διάστημα θα απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους και πότε θα επιστρέψουν σε αυτά.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου με την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι «η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν τα σχολεία, άρα δεν βλέπουμε άλλο λόγο να μην ανοίξουν».

Τόνισε ότι «είναι ένα περιβάλλον, όπου γίνεται εντατικό τέστινγκ και η διασπορά ελέγχεται τρεις φορές την εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας την σχολική τάξη «φούσκα», καθώς «πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον».

Ερωτηθείς για τα Θεοφάνια, συνέστησε προς τους ανεμβολίαστους πολίτες να μην πάνε σ εκδηλώσεις, ενώ όποιοι πάνε ας κάνουν self test.

Τα νοσοκομεία στην μέγγενη της Όμικρον-1

Τα κρούσματα

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζεται με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα να καλπάζει.

Από τα συνολικά κρούσματα χθες Τετάρτη, 17.526 εντοπίζονται στην Αττική και 4.877 στη Θεσσαλονίκη. Διενεργήθηκαν 416.400 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 10,41%. Διαβάστε αναλυτικά

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (4/1) καταγράφηκαν 50.126 κρούσματα, ενώ είχαν προηγηθεί 36.246 τη Δευτέρα (3/1), 17.633 την Κυριακή (2/1), 30.010 το Σάββατο (1/1), 40.560 την Παρασκευή (31/12), 35.580 την Πέμπτη (30/12), 28.828 την Τετάρτη (29/12), 21.657 την Τρίτη (28/12) και 9.284 την Δευτέρα (27/12).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την Τετάρτη οι εισαγωγές έφτασαν τις 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%). Την Τρίτη πανελλαδικά ήταν 452, από 302 που ήταν στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς. Το προηγούμενο επταήμερο, έως τα Χριστούγεννα ο μέσος αριθμός εισαγωγών ήταν 330.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή