Δημόσιοι υπάλληλοι: Στα θρανία ενόψει αξιολόγησης

Δημόσιοι υπάλληλοι: Στα θρανία ενόψει αξιολόγησης

Σύνδεση της υπηρεσιακής εξέλιξης με την επιμόρφωση στον δημόσιο τομέα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση σύνδεση της υπηρεσιακής εξέλιξης με την επιμόρφωση οδηγεί περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους στα… θρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), το 2021 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 47% στον αριθμό των υπαλλήλων που παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά το 2021 παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια 28.631 άτομα, ενώ το 2020 ο αριθμός των «μαθητών» ήταν 19.483.  

Η επιμόρφωση των υπαλλήλων του Δημοσίου αναμένεται να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την υπηρεσιακή εξέλιξη μέσω των ρυθμίσεων για την αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο του οποίου οι βασικές κατευθύνσεις παρουσιάστηκαν στο τέλος του 2021 στο υπουργικό συμβούλιο, βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, έως το τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, η αξιολόγηση θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο για τους υπαλλήλους, σε αντίθεση με τους προϊσταμένους, η χαμηλή αξιολόγηση δεν θα έχει μισθολογική ή άλλη συνέπεια. Ομως ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης σε σχέση με το αντικείμενό του.

Αύξηση κατά 47% στον αριθμό των υπαλλήλων που παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των υπαλλήλων ειδικά για τα προγράμματα που αφορούν στο αντικείμενό τους», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη, «καθώς τους δίνεται προβάδισμα στις επιλογές προϊσταμένων και άρα η διαδικασία συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».

Τα προγράμματα

Το ΕΚΔΔΑ έπειτα από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών προχωράει στην αναδιάρθρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης από τις μαζικές επιμορφώσεις για όλους σε tailor made προγράμματα. «Μετατοπίζουμε τα προγράμματά μας στις στοχευμένες επιμορφώσεις για συγκεκριμένα άτομα με βάση τις ανάγκες που μας ζητούν οι φορείς και οι οποίες έχουν συνήθως να κάνουν με την εφαρμογή συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας», λέει η κ. Δραμαλιώτη. Ετσι, η επιμόρφωση έχει άμεση σχέση και αποτέλεσμα στο αντικείμενο εργασίας του κάθε υπαλλήλου, εξηγεί. Παράλληλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν κύκλοι εκπαιδεύσεων με αυξημένη κάθε φορά δυσκολία έτσι ώστε υπάλληλος να μπορεί να προχωράει περισσότερο ανάλογα τη διάθεση και τις επιδόσεις του.

Το ΕΚΔΔΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την École Nationale d’ Administration (ENA) προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη Γαλλία και να μπορέσει να εφαρμόσει τεχνικές στα καθ’ ημάς.

Στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Digital Transformation in Government: Innovating Public Policy and Service» του Harvard Kennedy School. Για το α΄ εξάμηνο του 2022 ο σχεδιασμός του ινστιτούτου επιμόρφωσης προβλέπει τη διενέργεια 905 επιμορφωτικών προγραμμάτων για 225 μοναδικούς τίτλους.

Για το σύνολο του 2022, εκτιμάται ότι θα επιμορφωθούν περίπου 50.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω. Επίσης, το ΕΚΔΔΑ επεξεργάζεται πρόταση για την εκπαίδευση των στελεχών του νεοσύστατου κλάδου Π.Ε. επιτελικών στελεχών εντός του έτους 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή