Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,3 Ρίχτερ

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,3 Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική εικόνα δείχνει εκτόνωση του φαινομένου εκφράζουν οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Φλώρινα.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική εικόνα δείχνει εκτόνωση του φαινομένου εκφράζουν οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Φλώρινα, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. 

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,3 Ρίχτερ-1

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,3 Ρίχτερ-2

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Όπως ανέφερε, ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες.

«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.

«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος», είπε ακόμη. Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς. «Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς», σημείωσε.

Από πλευράς του, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ανέφερε η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

Μιλώντας δε στο MEGA, είπε: «Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα

Από τη δόνηση προκλήθηκαν μερικές ζημιές σε παλαιότερα κυρίως κτίρια στην πόλη της δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας τουλάχιστον για τη Δευτέρα.

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε όλα τα νότια Βαλκάνια, από την Αλβανία ως τη Βουλγαρία, ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο, απ’ όπου και το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

 

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός 

Πολλοί κάτοικοι, υπό τον φόβο των μετασεισμών που ακολούθησαν, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πήγαν στα χωριά τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι μικροζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτίρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- δεν αξιολογούνται ως σημαντικές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης». 

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτιρίων της πόλης.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης, συνομίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μίλησε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και ζημιές εντός των ορυχείων.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή