Κορωνοϊός: Live η ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Live η ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμμετοχή των παιδιών στο εμβολιαστικό εγχείρημα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έναρξη της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να στηρίξει ανοιχτά την επιλογή για άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εξέλιξη».

«Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι γονείς τους ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά», είπε και αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχει σύσταση για 3η δόση στους νέους, πρόσθεσε: «Τρίτη δόση εμβολίου χορηγείται στους κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής ή χρόνιων νοσημάτων. Επίσης χορηγείται μία δόση στα παιδιά που έχουν νοσήσει, τρεις μήνες μετά τη νόσηση».

Αναφέρθηκε δε σε μελέτη για παιδιά και το εμβόλιο της Pfizer, η οποία απέδειξε την αποτελεσματικότητά του.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού προστατεύει από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών MIS-C. Δύο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer προστατεύουν κατά 91% από τον κίνδυνο της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου – σύνδρομο MIC-C».

«Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Όμικρον αυτή την στιγμή», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σχολιάζοντας το σενάριο να μας οδηγήσει η Όμικρον σε 4η δόση, τόνισε: «Ας μην γινόμαστε Κασσάνδρες».

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι ξεπεράσαμε τις 18.100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 7.150.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% επί του συνολικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. 

Επίσης, περισσότερα από 37.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.  

Αναφορικά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι έχουν χορηγηθεί 3,9 εκατ. δόσεις και έχει εμβολιστεί το 68,2% επί των δικαιούχων, ενώ το 14,2% έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού.

Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, από την στιγμή της ανακοίνωσης για τα διοικητικά πρόστιμα έκλεισαν ραντεβού 1η δόσης 180.000 άνθρωποι και συνολικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνάει το 90%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου και «από τότε και μετά ξεκινά η βεβαίωση των προστίμων».

Η συνέντευξη Τύπου

Τα κρούσματα

Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν στα ύψη.

Συγκεκριμένα, σε 27.766 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 85 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 654 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τα συνολικά κρούσματα, 9.971 εντοπίζονται στην Αττική (6.853 χθες) και 2.741 στη Θεσσαλονίκη (2.065 χθες).

Διενεργήθηκαν 130.443 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 21%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή