Άντεξε τα 5,3 Ρίχτερ η Φλώρινα

Άντεξε τα 5,3 Ρίχτερ η Φλώρινα

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η προχθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα, όπως η Φλώρινα, είναι επόμενο τα 5,3 Ρίχτερ της Κυριακής να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση. Ευτυχώς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η σοβαρότερη επίπτωση ήταν αυτή. Τραυματισμοί δεν σημειώθηκαν, ούτε και καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν καταγραφεί πολύ σοβαρές ζημιές. Σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα στην πόλη πάντως θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Η δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και κυριολεκτικά ταρακούνησε την πόλη, καθώς το επίκεντρό της ήταν μόλις 2 χλμ. στα δυτικά της. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε αυτοκίνητα, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Με το φως της ημέρας ξεκίνησε και η αποτίμηση των ζημιών. «Ο δήμος δέχεται από το πρωί αναφορές από κατοίκους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης. «Οι μηχανικοί του δήμου, από κοινού με συνεργεία της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών, ξεκίνησαν τους πρώτους ελέγχους. Το καλό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς ή καταρρεύσεις».

Κατά τους πρώτους ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κτίριο με πολύ σοβαρές ζημιές, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει καθώς οι αυτοψίες θα προχωρούν. «Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ζημιές που αναφέρονται είναι επισκευάσιμες, κυρίως ρηγματώσεις στην τοιχοποιία. Σε κάποια διατηρητέα οι ζημιές δείχνουν μεγαλύτερες, αλλά όχι πολύ σοβαρές. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι τα σχολεία, καθώς σε όλα αναφέρθηκαν κάποιες ζημιές». Να σημειωθεί ότι από χθες όλα τα σχολεία της περιοχής παραμένουν κλειστά, όπως και το παράρτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέχρι χθες δεν είχαν αναφερθεί καταρρεύσεις ή πολύ σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Μετά τον σεισμό κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τέθηκαν σε ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας για να συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης. Ακολούθησαν νέες συσκέψεις το πρωί για την οργάνωση των επόμενων κινήσεων. «Εχουμε εξασφαλίσει χώρο σε ξενοδοχεία για όποιους κατοίκους δεν θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους και ετοιμάζουμε και το κλειστό γυμναστήριο για φιλοξενία. Το πιο δύσκολο είναι οι καιρικές συνθήκες και δυστυχώς οι πιο πολλοί θέλουν να μείνουν έξω το βράδυ γιατί τρόμαξαν πολύ με τον σεισμό».

Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. «Πρόκειται για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας», εξηγεί ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας, επειδή ο φλοιός “ανοίγει” με διεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Ο συγκεκριμένος σεισμός εκτιμούμε ότι ήταν ο κύριος και δεν περιμένουμε κάτι ανησυχητικό. Θα υπάρξει βέβαια μια σεισμική ακολουθία για τον επόμενο μήνα, αλλά συνεχώς μειούμενη».

«Τυφλό» ρήγμα

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι «τυφλό» (δηλαδή δεν έχει κάποια επιφανειακή εκδήλωση) και έχει διεύθυνση βορειοανατολική. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 10-15 χιλιομέτρων, το ρήγμα ωστόσο δεν βρίσκεται κοντά στον φλοιό.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή