Κακοκαιρία Διομήδης: Ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις – Η πορεία του φαινομένου από δορυφόρο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις – Η πορεία του φαινομένου από δορυφόρο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Αγριεύει ο καιρός και ένα καθαρά χειμωνιάτικο σκηνικό καλύπτει τη χώρα, καθώς από χθες το καιρικό σύστημα «Διομήδης» επηρεάζει την Ελλάδα και υποχρέωσε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά (όπως για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία και στη Φλώρινα) και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν χθες περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο ήταν η αρχή, με τον «Διομήδη» να κάνει αισθητή την παρουσία του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και στη βόρεια Εύβοια, καθώς και στην Αττική. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει πως είναι αυξημένη η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, ιδιαίτερα σε νησιωτικά τμήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης υδροσιφώνων σε τμήματα του Αιγαίου.

Πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ σε ορεινά – ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα βροχοπτώσεων και χιονόπτωσης θα συνεχιστούν, με βασικό χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 7 με 8 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή