Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο πρωην μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο πρωην μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη έπειτα από ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο 54χρονος πρώην Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο τριπρόσωπο που είχε αποσταλεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Φανάρι είχαν επιλεχθεί εκτός του κ. Ευγένιου, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Με την γνωστοποίηση της απόφασης, οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. 

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισημαίνει:

«Συνήλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, θπό τήν προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.  Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, επί τη αναγνώσει του γράμματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτῃ Εκκλησίας, διά του οποίου υποβάλλει αύτη εις την Μητέρα Εκκλησίαν το υπ᾽ αυτής καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά την ανάδειξιν του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αδείᾳ και προτροπή τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οι άγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν και ψήφων κανονικών γενομένων τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, όστις και αναμένεται εις Φανάριον διά την τέλεσιν κατά την τάξιν του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή