ΑΣΟΕΕ: Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση και οι δικαστικές εκκρεμότητες του καθηγητή

ΑΣΟΕΕ: Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση και οι δικαστικές εκκρεμότητες του καθηγητή

Η κατάθεση του καθηγητή στους αστυνομικούς, οι δικογραφίες για τρία αδικήματα και το σενάριο περί «αυτόκλητων τιμωρών»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος επίθεσης από κουκουλοφόρους έγινε νωρίς το απόγευμα καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δεκαπέντε κουκουλοφόροι μπήκαν στο αμφιθέατρο την ώρα που δίδασκε και αφού τον περικύκλωσαν του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με κλοτσιές και γροθιές στο κεφάλι και το σώμα.

Η επίθεση έγινε παρουσία περίπου 100 φοιτητών που βρίσκονταν μέσα στο αμφιθέατρο και οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τους δράστες υποχρεώνοντας τους τελικά να αποχωρήσουν. Ο καθηγητής πήγε αρχικά στο γραφείο του Αντιπρύτανη απ όπου και έγινε ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. Λίγη ώρα αργότερα, με δική του πρωτοβουλία πήγε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Στο νοσοκομείο μετέβησαν απογευματινές ώρες χθες και αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τον καθηγητή.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο καθηγητής στην πρώτη, προφορική κατάθεσή του στους αστυνομικούς υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς της εναντίον του επίθεσης τρεις συναδέλφους του καθηγητές με τους οποίους βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε αντιδικία.

Σε γνώση των πρυτανικών αρχών οι δικαστικές εκκρεμότητες του καθηγητή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές εκκρεμότητες του καθηγητή τελούσαν σε γνώση των πρυτανικών αρχών οι οποίες πάντως δεν είχαν προχωρήσει σε πειθαρχικές ενέργειες ελλείψει τελεσίδικων ποινικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, το 2018 σε βάρος του καθηγητή είχε υποβληθεί μήνυση για τοκογλυφία και εκβιασμό από συνάδελφο και συνέταιρό του, με τις πληροφορίες από τις εισαγγελικές αρχές πάντως να αναφέρουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο καθηγητής απαλλάχθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.

Για τον ίδιο υπάρχει ανοικτή μια ακόμα έρευνα υπό μορφή προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά σε υπόθεση παιδεραστίας, δίχως πάντως να έχει προς το παρόν καταστεί κατηγορούμενος. Και αυτή η έρευνα έχει εκκινήσει έπειτα από καταγγελίες δύο συναδέλφων του.

Πιθανολογείται ότι οι κουκουλοφόροι ορμώμενοι από το δημοσίευμα που έκανε εκτενή αναφορά στις δικαστικές εκκρεμότητές του καθηγητή επέλεξαν να δράσουν ως «αυτόκλητοι τιμωροί» και επιτέθηκαν εναντίον του.

Τις έρευνες για την ταυτοποίησή τους ανέλαβε η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει τη θέση που του αξίζει εξαιτίας αυτών των περιστατικών βίας» δήλωσε χθες ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντώνης, ενώ την επίθεση καταδίκασε ο υφυπουγός Παιδείας Άγγελος Συρίγος: «Είναι ένα περιστατικό που το καταδικάζουμε απερίφραστα. Η βία δεν έχει θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αλλάξει τον νόμο και επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ. να μπαίνει μέσα στα ΑΕΙ».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή