Ηλεκτρονική επιτήρηση σε ράμπες ΑμεΑ

Ηλεκτρονική επιτήρηση σε ράμπες ΑμεΑ

Αισθητήρες εντοπίζουν «καταληψίες» και ειδοποιούν τη Δημοτική Αστυνομία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθείας σήμα στη Δημοτική Αστυνομία θα στέλνεται στο εξής μόλις ένα αυτοκίνητο παρκάρει σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ σε 830 σημεία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο πλησιέστερα ευρισκόμενος αστυνομικός θα καταφτάνει με τη μοτοσικλέτα του για να αφαιρέσει τις πινακίδες του παραβάτη. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή την οποία έθεσε σε λειτουργία εδώ και τρεις ημέρες ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ που είναι ιδιαίτερα συχνό ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης, όπως το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι και οι δρόμοι πέριξ της οδού Αθηνάς, το Παγκράτι, η Ομόνοια και το Σύνταγμα. «Το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό εφόσον για το παράνομο παρκάρισμα σε ράμπα ΑμεΑ δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για δύο μήνες», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων, Βασίλειος Κορομάντζος. «Oταν παρκάρεις σε ράμπα ΑμεΑ, σε πολλά σημεία πλέον μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα σε πιάσουν», συμπληρώνει.

Η παράνομη στάθμευση σε ράμπα ΑμεΑ είναι από τις συχνότερες παραβάσεις σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης. Το νέο σύστημα ελέγχου των παραβάσεων βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία. Σε 830 ράμπες και διαβάσεις ΑμεΑ έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες, οι οποίοι «εμφανίζονται» σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. «Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία “ενημερώνουν” για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Με αυτόν τον τρόπο το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις», τονίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, «και ταυτόχρονα ενημερώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί που βρίσκονται κοντά στο σημείο ώστε να μεταβούν άμεσα».

Την εφαρμογή έθεσε σε λειτουργία εδώ και τρεις ημέρες ο Δήμος Αθηναίων.

Η Δημοτική Αστυνομία επεσήμανε στη ΔΑΕΜ τα σημεία στην πόλη όπου οι οδηγοί παρκάρουν πιο συχνά σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ, έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι αισθητήρες καθώς δεν επαρκούσαν για όλη την πόλη. Ωστόσο υπάρχει πρόθεση το σύστημα να επεκταθεί και σε γειτονιές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης που έχει εφαρμοστεί και για ένα πολύτιμο “εργαλείο” που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μια πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, για όλους», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρτογραφήσει οκτώ διαδρομές εντός των ορίων του, τέσσερις κατάλληλες για ανθρώπους με κινητική αναπηρία και τέσσερις για όσους έχουν προβλήματα όρασης. Τις προσβάσιμες διαδρομές χάραξαν από κοινού το «This is Athens», ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Αθήνας και βασικός πυλώνας της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με άλλα μάτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή