«Η εγκληματικότητα είναι πλέον πιο παθογενής»

«Η εγκληματικότητα είναι πλέον πιο παθογενής»

«Η βία στα ΑΕΙ είναι σκέλος της βίας που εκδηλώνεται και στις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης», επισημαίνει ο κ. Τσιγκρής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προχθεσινό αποτρόπαιο περιστατικό δεν μπορεί να ερμηνευθεί αποκομμένο από την ευρύτερη έκρηξη βίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας στις Αστυνομικές Ακαδημίες Ελλάδας και Κύπρου και βουλευτή της Ν.Δ. Αγγελο Τσιγκρή. «Οταν αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες, αλλάζει και το έγκλημα», σχολιάζει ο κ. Τσιγκρής μιλώντας στην «Κ». «Οσα συμβαίνουν από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα δεν αφορούν ούτε μόνον έναν χώρο ούτε μόνον ένα κράτος, αφορούν όλο τον πλανήτη και επηρεάζουν κάθετα και οριζόντια όλη την κοινωνική οργάνωση». Από την έναρξη της πανδημίας και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων το έγκλημα έχει αλλάξει, ποσοτικά και ποιοτικά, κυρίως λόγω «έλλειψης βαλβίδων αποσυμπίεσης». «Σε όλες τις χώρες, όπου διατίθενται επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, η αύξηση του εγκλήματος και της ψυχικής νόσου είναι μεγάλη», σημειώνει ο ίδιος. «Οι αντιδράσεις όσων δεν μπορούν να διαχειριστούν τη νέα, πιεστική, καθημερινότητα είναι συνήθως τρεις: η αποχώρηση (που μπορεί να φτάσει έως την αυτοκτονία), η εκδήλωση ψυχικής ασθένειας ή το έγκλημα».

«Η βία στα ΑΕΙ είναι σκέλος της βίας που εκδηλώνεται και στις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης», επισημαίνει ο κ. Τσιγκρής.

Η καθημερινή ειδησεογραφία επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τα παραπάνω. «Η εγκληματικότητα είναι πλέον πιο παθογενής, έχει δε επηρεάσει τη λειτουργία των πολύ προστατευμένων θυλάκων της κοινωνικής ζωής, όπως είναι η οικογένεια και το σχολείο». Επομένως, οι δύο κατεξοχήν φορείς κοινωνικοποίησης μετατρέπονται σε παθογενείς και εν δυνάμει εγκληματογενείς. Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, εν καιρώ πανδημίας, προσδιορίζεται στο 30%, ενώ ανάλογη είναι και η αύξηση της βίας στα σχολεία, που εκδηλώνεται, ως επί το πλείστον, μέσω του σχολικού εκφοβισμού. «Η βία στα ΑΕΙ είναι σκέλος της βίας που εκδηλώνεται και στις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, το μικρό παιδί θα επιτεθεί στον μαθητή και στον δάσκαλο, οι φοιτητές σε συμφοιτητές και καθηγητές τους». Ο καθηγητής Εγκληματολογίας διακρίνει εξίσου μιαν άνευ προηγουμένου αύξηση της «παράλογης» βίας. «Πρόκειται για έκρηξη του θυμικού εις βάρος ανθρώπων που είναι εντελώς άγνωστοι στους δράστες», υπογραμμίζει. «Εχουν καταγραφεί τόσο έντονες αντιπαραθέσεις στα ΜΜΜ, με αφορμή τη χρήση ή μη μάσκας, που οι εμπλεκόμενοι φτάνουν μέχρι τη χειροδικία».

Φυσικά, η βία και η ανομία που επικρατούν εδώ και δεκαετίες στα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας. «Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, ο τρόπος που λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο, χωρίς κοινώς αποδεκτούς κανόνες, ευνοεί την παραβατικότητα», απαντά στο εύλογο ερώτημα της «Κ». «Η συζήτηση για το πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους είναι μεγάλη. Ωστόσο, ως εγκληματολόγος, θεωρώ ότι η ανάλυση της βίας στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι αποσπασματική».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή