Κορύφωση της «Όμικρον», επιβράβευση της κοινωνίας

Κορύφωση της «Όμικρον», επιβράβευση της κοινωνίας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της COVID-19 μπορεί να προέλθει από τη φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγής συνωστισμών, τήρησης αποστάσεων, χρήσης μάσκας, εμβολιασμών κ.λπ., με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Τόσο οι εμβολιασμοί όσο και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβάλλεται να ακολουθείται από τις κοινωνίες για την αντιμετώπιση κάθε πανδημίας.

Στις 2/12/21, σε ανάλυσή μας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (https://www.kathimerini.gr/society/561611098/i-provlepsi-toy-4oy-kymatos-toy-koronoioy/), είχαμε αναφέρει ότι «προβλέπουμε ότι (το κύμα) θα κορυφωθεί περίπου στις αρχές Ιανουαρίου 2022, εφόσον αποδώσουν  τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχουν αποφασιστεί και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού».

Σε άρθρο μας στις 24/11/21 στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (https://www.kathimerini.gr/society/561599485/o-kindynos-ton-anenergon-emvoliasmon/amp) είχαμε επισημάνει τη σημασία της 3ης δόσης ώστε να καταστεί ενεργό το ποσοστό των εμβολιασμένων που είχαν κλείσει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και την επέκταση των εμβολιασμών. Σήμερα, περίπου το 71% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, περίπου το 67% τις δύο δόσεις και περίπου το 38% την ενισχυτική δόση.

Σε άρθρο μας στις 15/12/21 στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (https://www.kathimerini.gr/society/561630160/i-epikindynotita-tis-metallaxis-omikron/amp/) είχαμε επισημάνει: «Δεν έχουμε ακόμη επαρκή δεδομένα της “Ομικρον” για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους ανά ηλικία και ανάλογα με την κατάσταση των εμβολιασμών. Ομως δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν τα τέλεια δεδομένα που θα αποκαλύπτουν τις πραγματικές απώλειες. Χρειάζεται δράση από τώρα, διότι η ταχύτητα μετάλλαξης της “Ομικρον” είναι πολύ ανησυχητική».

Φαίνεται ότι οι έγκαιρες προσπάθειες της κοινωνίας επιβραβεύονται, καθώς η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η κορύφωση του κύματος του στελέχους «Ομικρον» πραγματοποιήθηκε την 4η Ιανουαρίου 2022 με 50.126 κρούσματα.

Κορύφωση της «Όμικρον», επιβράβευση της κοινωνίας-1

Η εμφάνιση του συγκεκριμένου στελέχους κορωνοϊού πρέπει να είχε ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου με ρυθμό διπλασιασμού ανά 2-3 ημέρες, αλλά δεν ανιχνευόταν.

Στο γράφημα φαίνεται ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων με βάση κάθε πόσες μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Η μπλε διακεκομμένη καμπύλη δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιάζονταν κάθε 2 ημέρες. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιάζονταν κάθε 3 ημέρες. Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιάζονταν κάθε 4 ημέρες. Η μαύρη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιάζονταν κάθε 5 ημέρες. Η πράσινη συνεχόμενη γραμμή δείχνει τα πραγματικά κρούσματα όπως τα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Η μέχρι τώρα πορεία της πράσινης συνεχούς καμπύλης δείχνει ότι αρχικά τα κρούσματα διπλασιάζονταν σε λιγότερο από δύο ημέρες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις άλλες χώρες. Στις 27/12/21 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μία ημέρα από 4.036 σε 9.284. Στις 28/12/21 και πάλι υπερδιπλασιάστηκαν σε μία ημέρα (από 9.284 σε 21.567). Την 1/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην μπλε διακεκομμένη καμπύλη που έχει ρυθμό διπλασιασμού 2 (κάθε 2 ημέρες). Στις 2/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη με ρυθμό διπλασιασμού κάθε 3 ημέρες. Την 4η Ιανουαρίου, με 50.126, εμφανίστηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με ρυθμό διπλασιασμού τις 2,5 ημέρες. Μετά την 5η Ιανουαρίου ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 3 ημέρες. Μετά την 7η Ιανουαρίου ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων γινόταν πάνω από 4 ημέρες και σήμερα γίνεται σε πολύ περισσότερο από τις 5 ημέρες.

Συνέχιση προσπαθειών

Στις 2/12/21, σε ανάλυσή μας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», είχαμε αναφέρει: «Μετά τις αρχές του Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Εάν όμως δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί, ενδέχεται να έχουμε μια προσωρινή πτώση των κρουσμάτων και να δούμε αργότερα και νέα κορυφή ή και νέες κορυφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Εχει μεγάλη σημασία η συνέχιση των προσπαθειών της κοινωνίας. Η τυχόν χαλάρωση των προσπαθειών μπορεί να δημιουργήσει νέα έξαρση κρουσμάτων «Ομικρον» αλλά και «Δέλτα», η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία και ευθύνεται για τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους, οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η άμυνά μας συνεχίζει να είναι η επέκταση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων.

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
** Ο κ. Βασίλης Τσουμπρής είναι ερευνητής, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή