Επιμένουν οι σκληροί δείκτες: 1.019 θάνατοι σε 14 ημέρες

Επιμένουν οι σκληροί δείκτες: 1.019 θάνατοι σε 14 ημέρες

Περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 και του αριθμού των κρουσμάτων παρατηρήθηκε χθες, με τους σκληρούς δείκτες όμως της πανδημίας να επιμένουν.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 και του αριθμού των κρουσμάτων παρατηρήθηκε χθες, με τους σκληρούς δείκτες όμως της πανδημίας να επιμένουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις 14 πρώτες ημέρες του 2022 έχουν καταγραφεί 1.019 θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Xθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο περίπου 413.000 εργαστηριακών τεστ, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 4,8%. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,35%, την Τετάρτη στο 6,95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 9,43%.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν σε ημερήσια βάση. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι. Χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 679 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 560 –έναντι 498 εξιτηρίων λόγω ίασης–, τα ποσοστά κάλυψης των απλών κλινών COVID στο 65% και των κλινών ΜΕΘ COVID στο 90,3%.

Χθες αναμενόταν να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης των αντιιικών χαπιών σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι και οι 2.000 θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα που είχε προμηθευτεί η χώρα μας έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς. Οπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ 100,3, η βασική διαφορά στη διαδικασία για την έγκριση χορήγησης των αντιιικών χαπιών είναι ότι δεν δίνονται σε εγκύους. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι θα χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τη διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών που κατοικούν στη χώρα μας παρείχαν χθες τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Οπως ανακοίνωσαν, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους –δύο δόσεις ή μονοδοσικό– στο εξωτερικό και υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού, προκειμένου να καταχωριστούν στο μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού έχουν δύο επιλογές: μέσω της πλατφόρμας anagnorisi.emvolio.gov.gr για όσους έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 (εάν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία μπορούν να απευθυνθούν και σε ΚΕΠ) και μέσω των ΚΕΠ για όσους έχουν εμβολιαστεί με οποιοδήποτε αναγνωρισμένο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμβόλιο σε τρίτη χώρα (εκτός της Ε.Ε. και των 33 που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό).

Οι 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό είναι οι: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. Τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμβόλια είναι τα: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή