Σεισμός στη Χαλκιδική: Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η δόνηση – Τι λέει στην «Κ» ο Β. Καρακώστας

Σεισμός στη Χαλκιδική: Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η δόνηση – Τι λέει στην «Κ» ο Β. Καρακώστας

Πρόκειται για ένα ρήγμα με υψηλή σεισμικότητα που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις, ωστόσο στο ενδιάμεσο μπορεί να δώσει σεισμούς όπως ο σημερινός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα -ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου- περνάει βόρεια της Λήμνου, νότια της Χαλκιδικής και καταλήγει στις βόρειες Σποράδες. Παράλληλα, αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Σεισμός στη Χαλκιδική: Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η δόνηση – Τι λέει στην «Κ» ο Β. Καρακώστας-1

Πρόκειται για ένα ρήγμα με υψηλή σεισμικότητα που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις, ωστόσο στο ενδιάμεσο μπορεί να δώσει σεισμούς όπως ο σημερινός.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έντονη μετασεισμική ακολουθία. Ήδη σημειώθηκαν πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, είναι πολύ νωρίς να πούμε για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, καθώς θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο, προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή, σε ένα σημείο που βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Σεισμός στη Χαλκιδική: Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η δόνηση – Τι λέει στην «Κ» ο Β. Καρακώστας-2

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπολόγισε ότι η δόνηση –που έγινε αισθητή και στην Αττική– είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων με το επίκεντρό της να είναι 225 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου o σεισμός είχε ένταση 5,5 βαθμών και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και έλαβε χώρα στις 13.48.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας μιλώντας σε τοπικά μέσα είπε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας. «Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη», είπε, και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Από παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας τα 5,4 Ρίχτερ νότια της Χαλκιδικής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή