Οικονόμου: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών για τα Πανεπιστήμια

Οικονόμου: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών για τα Πανεπιστήμια

«Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά και ασφαλή Πανεπιστήμια»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αναφέρεται, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά & ασφαλή Πανεπιστήμια», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο «οδηγός σπουδών» του νέου σώματος

Σε τροχιά υλοποίησης επανέρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, που είχε τεθεί εν αμφιβόλω το φθινόπωρο, υπό τον φόβο η παρουσία ενστόλων εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που ερχόταν να επιλύσει. Η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν το νέο σώμα ξεκινάει αύριο στις σχολές της Αστυνομίας, στην Κομοτηνή. Στη διάρκεια της εβδομάδας μάλιστα υπήρχε η σκέψη στην έναρξη να δινόταν πανηγυρικός χαρακτήρας με την παρουσία στις σχολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κάτι που θα τελικώς θα συμβεί καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος θα παραστεί. 

Η προκήρυξη για την πρόσληψη των νέων ειδικών φρουρών δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 με τη διαδικασία της επιλογής να ολοκληρώνεται δύο μήνες αργότερα. Η έναρξη της εκπαίδευσής τους ανακοινώθηκε την 5η Ιανουαρίου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με αφορμή συνάντησή του με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκο Παπαϊωάννου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκκένωση πολυετούς κατάληψης σε χώρο του πανεπιστημίου. Από το σύνολο των 400 νέων ειδικών φρουρών 303 είναι άνδρες και 97 γυναίκες. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς είχε αποφασιστεί να μοριοδοτηθούν οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Θα παρακολουθήσουν ένα βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως και οι υπόλοιποι ειδικοί φρουροί που μπήκαν στο σώμα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο βασικός του κορμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαθήματα ποινικής δικονομίας, συνταγματικού δικαίου και εγκληματολογίας, καθότι θα έχουν καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων, συντάσσοντας δικογραφίες όταν αυτό απαιτείται. Για τον ίδιο λόγο θα εκπαιδευτούν στη διερεύνηση μιας σκηνής εγκλήματος, όπως επίσης και στη διαφύλαξη πειστηρίων.

Ακόμα, οι νέοι ειδικοί φρουροί θα παρακολουθήσουν μαθήματα στη χρήση όπλων, αν και έχει αποφασιστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία να είναι άοπλη, ενώ θα παρακολουθήσουν και μαθήματα αυτοάμυνας. Στον οδηγό σπουδών έχουν πάντως συμπεριληφθεί ειδικές διαλέξεις με στόχο οι 400 νέοι ειδικοί φρουροί να έρθουν κοντά στην πανεπιστημιακή κουλτούρα και να ενσωματωθούν κατά το δυνατόν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται στον οδηγό σπουδών που τέθηκε υπόψη της «Κ». Οι ειδικές αυτές διαλέξεις αφορούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την αντιμετώπιση θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας, την ακαδημαϊκή ελευθερία κ.ά.

Το πρακτικό σκέλος της εκπαίδευσης βασίζεται κυρίως σε ασκήσεις επί σεναρίων που προβλέπουν διάπραξη εγκλημάτων μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα βιαιοπραγίες και πρόκληση φθορών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα «μελέτες περιπτώσεων» (case studies). Την αποτίμηση δηλαδή, με αστυνομικούς όρους, πραγματικών περιστατικών που εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα τοποθετηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά –αρχικά τουλάχιστον– σε αυτά που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς προβλήματα εγκληματικότητας, όπως το Αριστοτέλειο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και η πρώην ΑΣΟΕΕ. Ιδιαίτερα πιθανό είναι επίσης τα στελέχη της νέας υπηρεσίας να περιπολούν τελικά όχι εντός των πανεπιστημίων, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά περιμετρικά αυτών. 

Τα στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας εκτιμάται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα το νέο ακαδημαϊκό έτος, εκτός κι εάν υπάρξει νέα παράταση, όπως έχει ήδη συμβεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, όπως και η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών και συστημάτων ελέγχου στις εισόδους των κτιρίων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με το υπουργείο Παιδείας πάντως να έχει δεσμεύσει κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή