Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της συμμορίας με τα καλάσνικοφ – Με ποιες υποθέσεις συνδέονται τα μέλη της

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της συμμορίας με τα καλάσνικοφ – Με ποιες υποθέσεις συνδέονται τα μέλη της

Η παρακολούθηση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ, οδήγησε στη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με τον βαρυ οπλισμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο… βιογραφικό διαθέτουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 25, 39, 40 και 42 ετών, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου σε Αχαρνές και Άνω Λιόσια.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι συλληφθέντες συνδέονται εργαστηριακά (αποτυπώματα και DNA) με ένα υπόγειο πάρκινγκ στο Μενίδι το οποίο αποτελούσε κρησφύγετό τους και ένα αυτοκίνητο μάρκας Ford που είχαν κλέψει τον Σεπτέμβριο του 2020 από το Μαρούσι και χρησιμοποιούσαν στις ληστείες τους.

Για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στον Βόλο το 2010, η οποία παρέμενε μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη, κατηγορείται ο 39χρονος συλληφθείς. Οι αρχές έχουν εντοπίσει DNA του σε γάντια και μια μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία και όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί από το Περιστέρι.

Ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επεισοδιακή ληστεία στα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας τροφίμων ΥΦΑΝΤΗΣ, τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο 42χρονος, «βγήκε» και αυτός εγκληματολογικά (αποτυπώματα και DNA) από την εξερεύνηση του κλεμμένου οχήματος που βρέθηκε στον κλειστό χώρο στάθμευσης. 

Ο 25χρονος, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, είχε συλληφθεί ως μέλος της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ με τη μέθοδο PLOFKRAAK – διοχέτευση εύφλεκτου αερίου στη σχισμή του ΑΤΜ και ανατίναξή του με φλόγα ή σπινθήρα.

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. ο 25χρονος

Σύμφωνα με στελέχη της Ασφάλειας, αρχικά στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο 25χρονος, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των ΑΤΜ. Οι αρχές εντόπισαν το κλειστό πάρκινγκ και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επιχείρηση, κατέγραφαν τις κινήσεις των συνεργών του προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τη δράση τους.

Στο κρησφύγετο εντοπίστηκαν μάσκες και στολές αστυνομίας. Για τον λόγο αυτό, ερευνάται πιθανή εμπλοκή τους σε ανεξιχνίαστες ληστείες τραπεζών, οι δράστες των οποίων φορούσαν μάσκες σιλικόνης παρόμοιες με αυτές που εντοπίστηκαν στο πάρκινγκ.

Καρέ καρέ η δράση της σπείρας που «χτυπούσε» ΑΤΜ

Το kathimerini.gr φέρνει στο φως βίντεο από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που «χτυπούσε» ΑΤΜ, στην οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε ο 25χρονος συλληφθείς. Η οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της τον Ιανουάριο του 2018 και τη διέκοψε την άνοιξη του 2020, έχοντας διαπράξει συνολικά 25 κλοπές και απόπειρες κλοπών ΑΤΜ με τη μέθοδο «Flofkraak».

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένα σε απόμερα σημεία, στις προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών, σούπερ μάρκετ και άλλων εμπορικών καταστημάτων. Χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου και ειδικούς σωλήνες διοχέτευαν από τη σχισμή που βγαίνουν τα χρήματα υγραέριο στο εσωτερικό του μηχανήματος. Με μπαταρία ή ακόμα και με συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) προκαλούσαν έκρηξη και στη συνέχεια αφαιρούσαν από το εσωτερικό τις κασετίνες με τα χρήματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή