Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της 4ης δόσης – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της 4ης δόσης – Μέσω ΑΑΔΕ η βεβαίωση προστίμων

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα στοιχεία νέας έρευνας διενεργηθείσας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποια επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να ερμηνεύει τον περιορισμό της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό και άρα την παρεπόμενη, ηπιότερη λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό.

Εμβολιασμός και έγκυες

Για τον εμβολιασμό των εγκύων η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη δύο νέες μελέτες των CDC και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και την μητέρα και το νεογνό» και δεν συνδέεται με αύξηση της προωρότητα και περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, όπως απέδειξε η δεύτερη έρευνα, πιθανή λοίμωξη εγκύων με κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεους, γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται από 12 ετών. 

Τα πρόστιμα

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής ανέφερε:

Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηναία βάση τα πρόστιμα σε πρόσωπα που παρά την υποχρέωσή τους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα, όπως τόνισε πριν από λίγο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Για την πρώτη φορά, αυτό θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί το πρόστιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Πιτσιλή.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται μετά από την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περαιτέρω από τον κατάλογο αυτό θα εξαιρούνται πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσα από την ψηφιακή πύλη και θα εμφανίζονται στις οφειλές.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr με την χρήση των κωδικών taxis.

Επίσης μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για αλλαγή κατοικίας ή ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση με τον παραπάνω τρόπο.

Τέλος όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής σε περίπτωση που το πρόστιμο ακυρωθεί θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός τον επόμενο μήνα.

 

Βαρύς απολογισμός

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.834 νέα κρούσματα, 672 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ ασθενείς, ενώ οι 101 θάνατοι συνιστούν έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς ανθρωπίνων απωλειών εξαιτίας της COVID.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς

Μικρό κύμα αισιοδοξίας διαφαίνεται πάντως μέσα από τις αποχρώσεις των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ειδικοί όσον αφορά στην πανδημία, την ώρα που η Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και σύντομα θα διαφανεί το αποτύπωμα της σε νοσηλείεςΜΕΘ και θανάτους.

Προς το παρόν, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και γεννά προβλέψεις στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερα και δη μετά το τέλος του χειμώνα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε

Τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον αναπτύχθηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες στο 3o Webinar, του ΕΚΠΑ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, με συντονιστές τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας Θάνο Δημόπουλο και τον Καθηγητή Βιολογίας ΕΚΠΑ Ιωάννη Τρουγκάκο.

Η πρώτη ομιλία του Webinar πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Ιστολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασίλη Γοργούλη, οποίος ανέλυσε τη μεταλλαξιογόνο ικανότητα του SARS-CoV-2 από την Wuhan στην Όμικρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή