Συζήτηση στη Βουλή για την έμφυλη βία

Συζήτηση στη Βουλή για την έμφυλη βία

Σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια έκθεση για την ενδοοικογενειακή βία εις βάρος γυναικών, το 2020 υπήρξαν καταγγελίες από 4.264 γυναίκες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βία εις βάρος των γυναικών, έτσι όπως καταγράφεται στην ειδησεογραφία αλλά και στη δεύτερη ετήσια έκθεση αποτύπωσής της, συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπως και στην ειδική μόνιμη επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, που αφορά το 2020, χρονιά κατά την οποία ξεσπά η πανδημία και τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα, είναι καταιγιστικά. Ενδεικτικά, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% (3.046) των θυμάτων ήταν γυναίκες που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη. Το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας και υπήρξαν 5.669 καταγγελλόμενα εγκλήματα οικογενειακής βίας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 5.220 και το 2018, 4.722.

Τις δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου παρουσίασε η καθ’ ύλην αρμόδια υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα ανά την επικράτεια καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες. Η υφυπουργός έκανε επίσης αναφορά στο MeToo και στις προσπάθειες της πολιτείας να ενθαρρύνει τις γυναίκες-θύματα να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η συζήτηση, ωστόσο, εστίασε μοιραία στα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας – τον βιασμό 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και τον ξυλοδαρμό στην Αργυρούπολη 40χρονης γυναίκας που παλεύει στο νοσοκομείο για τη ζωή της. Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των δραστών στη Θεσσαλονίκη. Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι υπόλοιπες εισηγήτριες, που αναφέρθηκαν σε ταξικό χαρακτήρα στην εν λόγω υπόθεση. Η κ. Συρεγγέλα, πάντως, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία ασυλία για κανένα δράστη, όσο ψηλά και αν είναι».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «κοινός τόπος των περιστατικών είναι ότι τα βασικά θύματα είναι γυναίκες εξαρτημένες οικονομικά, άνεργες, που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και άρα δύσκολα αντιδρούν και προχωρούν σε αποκαλύψεις». Υπογράμμισε, δε, ότι «η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και των ποινών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά και για να ανατραπεί αντίληψη χιλιετιών· χρειάζεται παιδεία, εκπαίδευση και μια ενιαία και οργανωμένη συζήτηση με επιστημονική μορφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή