Από σήμερα τα ραντεβού για τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους – Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας

Από σήμερα τα ραντεβού για τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους – Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας

Από σήμερα θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς μουσική και ορθίους πελάτες και με περιορισμένο ωράριο θα εξακολουθούν να λειτουργούν έως το τέλος του μηνός τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, μετά και τη νέα παράταση των μέτρων περιορισμού της διασποράς της πανδημίας που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, παρά τη σταδιακή μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων, οδήγησαν στην απόφαση ότι τα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση καθώς και τα μέτρα που αφορούν τις αθλητικές διοργανώσεις (έως και 10% πληρότητα των κερκίδων στα γήπεδα) θα πρέπει να ισχύσουν έως τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου.

Από σήμερα τα ραντεβού για τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους – Παράταση μέτρων κατά της πανδημίας-1
Χωρίς μουσική και ορθίους πελάτες και με περιορισμένο ωράριο θα εξακολουθούν να λειτουργούν έως το τέλος του μηνός τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. (INTIME NEWS)

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 20.107 νέα κρούσματα COVID-19 και 88 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 683 ασθενείς, εκ των οποίων οι 557 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 553.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 3.884 εισαγωγές ασθενών έναντι 3.192 εξιτηρίων λόγω ίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα που δηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε παιδιά και εφήβους 4 έως 18 ετών (36.300 διαγνώσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το διάστημα από 10 έως 16 Ιανουαρίου).

Την ενεργοποίηση εμβολιαστικών γραμμών για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ιο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.

Εν τω μεταξύ, εντός του Φεβρουαρίου θα ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που τελούν σε αναστολή καθηκόντων.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΕΡΤ1), η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχει τώρα προσωρινά χαρακτηριστικά.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Η εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι η υποχρεωτικότητα να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά και όσοι δεν εμβολιαστούν να απολυθούν.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί κεντρικά από την κυβέρνηση. «Δεν είναι τελική απόφαση. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της πανδημίας. Αλλά επειδή μου αρέσει να μιλώ με ειλικρίνεια στον κόσμο, αναφέρω ότι το βασικό σχέδιο, το οποίο εξετάζει το υπουργείο Υγείας και εισηγείται, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας σε μόνιμη βάση», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ειδήσεις σήμερα

Μόσιαλος: Τι πρέπει να ξέρουν οι διαβητικοί για την Covid και τα εμβόλια mRNA

Πέτερ Κρέκο: Οι αρνητές, οι ατομικές ελευθερίες και η δημόσια υγεία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή