Τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου κατέγραψε μεγάλο αστεροειδή

Τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου κατέγραψε μεγάλο αστεροειδή

Ο 7482, που ανακαλύφθηκε το 1994, πέρασε σχετικά κοντά από τη Γη.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 18.30 ο αστρονόμος δρ Α. Λιάκος του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε με το τηλεσκόπιο Κρυονερίου τον αστεροειδή 7482 (1994 PC1).

Ο αστεροειδής πέρασε σχετικά κοντά από τη Γη, σε απόσταση 1,93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ή αλλιώς 5,15 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΑΑΔΕΤ, είχε φαινόμενο μέγεθος 10,17 mag, διάμετρο 1.052 μέτρα, κινείται με ταχύτητα 70.415 χλμ. την ώρα (19,56 km/s) και η περίοδος περιστροφής του γύρω από τον Ηλιο είναι 572 μέρες. Ο 7482 (1994 PC1) έχει ανακαλυφθεί το 1994. Λόγω των διαστάσεών του και των σχετικά κοντινών διελεύσεων από τη Γη, ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, αυτών που χαρακτηρίζονται και ως «φονιάδες πλανητών» και έγιναν ευρύτερα γνωστοί και λόγω της ταινίας «Don’t look up».

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της πορείας του, το 1933 είχε πλησιάσει περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά έως το 2105, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA. Αρα απ’ αυτόν τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Αστεροσκοπείο, «η ακριβής στόχευση και παρατήρηση ενός αντικειμένου που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα είναι σημαντική επιτυχία, που δείχνει την ικανότητα και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του ΙΑΑΔΕΤ και του ΕΑΑ να ανταποκρίνονται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του Διαστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή