Χιλιάδες πολίτες όμηροι του ΤΑΠ

Χιλιάδες πολίτες όμηροι του ΤΑΠ

Πολίτες καταβάλλουν «γρηγορόσημο» για επιτάχυνση των διαδικασιών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πούλησα ένα σπίτι, συγκεκριμένα τετραγωνικά. Καμία διαφοροποίηση ανάμεσα σε όσα αναφέρονταν στο συμβόλαιο και στην πραγματικότητα. Γιατί χρειάζομαι βεβαίωση ΤΑΠ (βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας); Πρέπει δηλαδή να βεβαιώσει ο δήμος ότι δεν έχω παρανομήσει;

Ξέρετε τι σημαίνει ΤΑΠ; Τρόπος Αρμέγματος των Πολιτών», λέει στην «Κ» ο Σ.Γ., ο οποίος πρόσφατα χρειάστηκε να εκδώσει από δήμο της Αττικής τη σχετική βεβαίωση. Πολίτες καταγγέλλουν στην «Κ» ότι για να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία, αναγκάστηκαν να καταβάλουν «γρηγορόσημο», με την ταρίφα να ανεβαίνει σε περιόδους αιχμής.

Η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ ως προαπαιτούμενο είχε καταργηθεί το 2014 για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αλλά επανήλθε το 2017 γιατί ήταν ένας τρόπος οι δήμοι να εισπράττουν έσοδα. Ο δήμος επιβάλλει τα δημοτικά τέλη με βάση τα τετραγωνικά των ακινήτων, τα οποία όμως στην πράξη μπορεί να είναι περισσότερα, όπως φαίνεται από τις σχετικές μετρήσεις που γίνονται σε περίπτωση αγοραπωλησίας.

Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος ζητεί από τον ιδιοκτήτη να καταβάλει τη διαφορά των τελών για όσα χρόνια κατέχει το ακίνητο προκειμένου να του δώσει βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ και έτσι να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν πολίτες, κάποιοι δήμοι ζητούν την αποπληρωμή όλων των ενδεχόμενων χρεών του δημότη προκειμένου να του δώσουν βεβαίωση ΤΑΠ.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους και ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων είχαν πάρει φωτιά καθώς έληγαν προθεσμίες, στον Δήμο Αθηναίων οι αιτήσεις βεβαιώσεων ΤΑΠ είχαν φτάσει τις 4.000 με αποτέλεσμα πάνω από δέκα υπάλληλοι να απασχολούνται για τη διεκπεραίωσή τους.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τον περασμένο Νοέμβριο με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ζήτησε την κατάργηση της προσκόμισης της βεβαίωσης ΤΑΠ.

Αντιπρότεινε, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, τη λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα χρησιμοποιείται από τον συμβολαιογράφο ή τον ενδιαφερόμενο, μέσω της οποίας θα δηλώνονται οι πιθανές διαφορές στα τετραγωνικά των προς μεταβίβαση ακινήτων.

Με τα στοιχεία τα οποία θα έχει δηλώσει ο συμβολαιογράφος, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα βεβαιώνει άμεσα τους υπόχρεους με το αντίστοιχο ποσό της οφειλής, στην περίπτωση που αυτή υπάρχει. «Κατά αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ο δήμος δεν θα έχει απώλεια εσόδων, αλλά θα γνωρίζει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του», σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2021 ο συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και  Δωδεκανήσου είχε ζητήσει εγγράφως από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Κορομάντζο «να καταργηθεί η προσκόμιση βεβαίωσης ότι δεν οφείλεται ΤΑΠ στις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων».

«Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα ιδίως όταν από διαφορετικούς ΟΤΑ ζητούνται διαφορετικά κατά περίπτωση έγγραφα, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές σε πολλές περιπτώσεις να καθυστερούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα δημόσια έσοδα και στην εν γένει οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή