Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πού αναμένονται χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πού αναμένονται χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπικές και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας αναμένονται για σήμερα, Σάββατο, ενώ η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει κάνει εδώ και κάποιες ώρες αισθητή την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα ~200 μέτρα. 

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου: 

Κυριακή

Για αύριο, Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 08 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός 

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα. Όπως αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης». Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα. Ακόμη, έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επιπλέον, όπως είπε, το κύμα κακοκαιρίας έρχεται σε δύο κύκλους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό. Ακόμη, όπως ανέφερε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε επιφυλακή είναι και η Περιφέρεια Αττικής όπως τονίστηκε σε σύσκεψη χθες ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα για να κρατηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες ευθύνης της και ζήτησε από τους δημάρχους να εστιάσουν στον καθαρισμό των δημοτικών δρόμων αρμοδιότητας τους.

Η Περιφέρεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού. Έχουν διανεμηθεί 2.5 χιλιάδες τόνοι αλάτι και βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή 250 άτομα για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.

Επί ποδός επίσης βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς συνεργεία του έχουν μετακινηθεί προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Επιπροσθέτως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000). Σημειώνεται ότι νέα συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή